Ötéves kisfiú a világ legfiatalabb rendszergazdája

Vágólapra másolva!
Felnőttek számára is nehéz vizsgát tett le a brit kisfiú. Saját céget alapítana.
Vágólapra másolva!

A Pakisztánból néhány éve családjába Coventrybe költöző Ayan Qureshi ötévesen képes volt letenni a vállalat hivatalos szakértői minősítését, az MCP-vizsgát (Microsoft Certified Professional). Az eredetileg felnőtteknek szánt megmérettetést a kisfiú is nehéznek tartotta, de élvezte a feladatok megoldását - nyilatkozta a BBC-nek.

Ayan édesapja egyébként informatikus, és az otthoni számítógépes hálózatot is ő maga üzemelte be. Távolabbi tervei között egy saját techhnológiai cég megalapítása is szerepel. A kisfiú apja szerint a gyerek számára a legnehezebb a felnőttek számára megfogalmazott kérdések elmagyarázása volt.

Ayan egyébként hároméves kora óta használ számítógépet - napi két órát engednek neki a szülei. Eleinte a család régi komputereivel játszhatott, később azonban megismerte az alapvető alkatrészek, így például az alaplap és a merevlemez működését is. Az apa szerint Ayan memóriája kiemelkedő, mindent megjegyez, amit magyaráznak neki.

2005-ben egy pakisztáni kislány kilencévesen teljesítette a Microsoft vizsgáját, 2009-ben pedig egy nyolcéves makedón kisfiú teljesítette a nem könnyű feladatokat.