Csipog a mobil, ha szmogban vagyunk

clairity.io
Vágólapra másolva!
Az új kulcstartó a mobilunknak szól, ha szennyezett a levegő.
Vágólapra másolva!

Peking egyes részein nemrég olyan magas volt a szállópor koncentrációja, hogy az ott élőket figyelmeztették, hogy maradjanak otthon, és ha muszáj, csak védőmaszkban induljanak az utcára. Ehhez képest a kínai kormány nemrég megtagadta a légszennyezettségi adatok nyilvánosságra hozatalát egy nemzetközi csúcstalálkozón - írja a Wired.

A kulcstartó tudja, milyen a levegő

Nem véletlen, hogy David Lu, egy sanghaji születésű kutató az amerikai Berkeley Egyetem hét másik hallgatójával nekilátott egy viselhető légminőség-vizsgáló szenzor kifejlesztésének.

A Clarity nevű kütyüt kulcstartóként lehet viselni, és folyamatosan méréseket végez a viselőjét körülvevő levegőből. Ha az egészségügyi határértéket átlépő szennyezettséget érzékel, azonnal jelez. A szerkezet a por mellett optikai szenzorával az illékony szerves vegyületeket, a nitrogén-dioxidot és az ammóniát is képes kimutatni, szenzorai pedig a hőmérsékletet és a páratartalmat is kimutatják.

A Clarity szenzor Forrás: clairity.io

Azt is megmutatja, hol van jó levegő

Mivel azonban a kütyü Bluetoothon keresztül kommunikál az okostelefonnal, nem csak erre alkalmas, hanem az összes viselőt mozgó légminőség-mérő állomássá teszi. A Clarity-t használók által begyűjtött adatok ugyanis egy közös adatbázisba kerülnek, így mindenki tudomást szerezhet egyéb területek szennyezettségéről is.

Ez azért fontos, mert az app beépített térképével segíthet jó levegőjű területeket találni. Az alkalmazás eleve javaslatot ad olyan útvonalakra, amelyeken lehetőleg a legtisztább a levegő. A tervek szerint jövő nyáron már megvásárolható lesz a Clarity, és elindul a használathoz szükséges felhőszolgáltatás is. Várhatóan 12-18 ezer forintnak megfelelő összegért lehet majd megvásárolni a szenzort.

Ez az app dolgozza fel az adatokat Forrás: clairity.io