Az új okosóra előrejelzi a rohamot

Embrace
Vágólapra másolva!
 Az Empatica egy fitneszkarkötő, de az epilepsziás rohamra is figyelmeztet.
Vágólapra másolva!

Az epilepsziás rohamok előrejelzésére alkalmas okosóra az Empatica nevű amerikai startup cég fejlesztése. A 189 dollárba, vagyis nagyjából 47 ezer forintba kerülő Embrace okkosórát az Indiegogo közösségi finanszírozó portálon lehet előrendelni jövő nyári kiszállítással.

A stresszünk szintjét is méri

A legtöbb fitneszkarkötőhöz hasonlóan a fizikai aktivitás mellett viselőjének alvását is tudja monitorozni, extraként azonban folyamatosan ellenőrzi viselője stressz-szintjét is - írja a Wired.

Ha izgalomba jövünk, vagy erőteljes stressz ér minket, verejtékezni kezdünk, és ez a bőrünk elektromos vezetőképességére (elektrodermikus aktivitás – EDA) is hatással van. Az Embrace szenzorai a vezetőképesség legapróbb változásait is érzékelik, és vibrálással jelzik, ha a normálisnál izgatottabb viselőjük.

Évtizedek óta gép méri az izgalmat

Az emberek érzelmi állapotának szenzoros mérésével először 1990-ben kezdett foglalkozni Rosalind Picard, az MIT Media Lab kutatója. A tudós 2007-ben rakta össze az iCalmot, az első olyan csuklóra szíjazható eszközt, amelyet kifejezett az EDA mérésére fejlesztettek ki.

Az Embrace okosóra Forrás: Empatica



A célja az volt, hogy mérhetővé – pontosabban számszerűsíthetővé – tegye az érzelmeket, első tesztalanyai normális kommunikációra képtelen autisták voltak.

Picard egyik diákja a karácsonyi szünetben hazavitte a szenzorokat, hogy figyelemmel kísérhesse autista bátyja emocionális állapotának változásait. A kutató az adatok elemzése közben észrevette, hogy egy bizonyos időpontban abnormálisan megugrottak az értékek. Eleinte szenzorhibára gyanakodott, de mint kiderült, a fiúnak húsz perccel később komoly rohama volt – ezt jelezte az EDA abnormális megugrása.

Nem mindennapi felfedezés

Picard azonnal rájött, hogy nem mindennapi felfedezést tett. Úgy gondolta, érdemes lenne egy olyan okosórát piacra dobni, amely nem csak laboratóriumi körülmények között, hanem a mindennapi életben is alkalmas lehet a hasonló rohamok előrejelzésére, ezért összeállt Matteo Laival, az Empatica alapítójával, és kifejlesztették az Embrace-t.

Az Empatica által gyártott szenzorokat igen sokra tartják a nemzetközi tudományos körökben. Hordható elektronikai eszközeiket világszerte szívesen használják a kórházakban és kutatóintézetekben – nem véletlen, hogy Picard és Lai azt remélik, hogy az okosóra által összegyűjtött adatok a kutatóorvosok számára is komoly segítséget jelenthetnek majd az epilepszia és más betegségek jobb megismerésében.