Két informatikus Magyarország legokosabb diákja

informatikus szerver internet it
Computer technician using digital tablet performing maintenance check of mainframe equipment
Vágólapra másolva!
Apple iPad Minit nyertek Magyarország legintelligensebb diákjai. A lányoknál egy műegyetemista, a fiúk közül pedig egy ELTE-hallgató győzött a szeptember óta tartó Nagy Diák IQ-teszt döntőjében.
Vágólapra másolva!

A szeptember óta tartó, izgalmas vetélkedősorozat zárásaként kiderült, hogy kik nyerték a Nagy Diák IQ-tesztet, valamint a Diákhitel Központ fődíját, egy-egy Apple iPad Minit. A lányok között a 20 éves, pápai Erdős Szilvia, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem elsőéves mérnök-informatikus hallgatója lett a legintelligensebb diák.

Szilvia már a tavalyi versenyen is indult, akkor a második helyezést érte el. Mint mondta, az idei döntő érzése szerint könnyebb volt, és nagyon élvezte. Az egyetemista lány kedvenc időtöltése a zongorázás, 6 éven át tanárhoz is járt.

A legintelligensebb fiú versenyző a szentendrei Dankovics Attila lett, aki az Eötvös Lóránd Tudományegyetem elméleti matematikus és programtervező informatikus hallgatója. A fiatalembernek a tanulás mellett kevés a szabadideje, de ha mégis van néhány szabad órája, akkor olvas, programokat ír és sakkozik.

A Nagy Diák IQ-teszt győztesei Forrás: Gyulai Tóth Zoltán

Élő showban mozgatták meg a szürkeállományt

Magyarország második diák intelligenciaszint-mérése, a Nagy Diák IQ-teszt szeptember közepén indult. A Diákhitel Központ és a DUE Médiahálózat által szervezett háromfordulós, országos versenyen több mint 16 ezren vettek részt.

Az első fordulóban egy több éves fejlesztéssel készült, betanulhatatlan, adaptív IQ-tesztet lehetett ingyen kitölteni az interneten. A továbbjutók közül 725-en vettek részt a második fordulóban, ahol a Mensa HungarIQa hivatalos felvételijével birkóztak meg egy élő tesztíráson. Innen a legalább 135-ös IQ-val rendelkezők mehettek tovább a döntőbe. Ők a népesség legintelligensebb 1 százalékához tartoznak.

A december 4-i döntőbe 365-en jutottak be, ahol a megjelent 280 diák egy különleges, több részből álló, izgalmas, élő show keretében, közönség előtt dolgoztatta meg a szürkeállományát. A feladványokat a nézők kivetítőn láthatták, a versenyzőknek pedig nemcsak a helyes megoldásokra, hanem a gyorsaságra is koncentrálniuk kellett.