Nemsokára kapható az olcsó szelfidrón

ZANO
Vágólapra másolva!
Bárkiről, bárhol légi fotót készít a telefonról irányítható zsebkopter.
Vágólapra másolva!

Ha fejlesztése a tervek szerint halad, már jövő júniusban megvásárolható lesz a Zano nevű szelfidrón. A mindössze 55 grammos minidrónt akár zsebre is lehet vágni, mivel nem nagyobb 6,5 x 6,5 centiméternél.

Egy gyors szelfi az égből?

Szükség esetén csak elő kell venni, és iPhone-ról vagy androidos okostelefonról vezérelve bármikor képes tulajdonosáról légi felvételt készíteni. Pici mérete ellenére egyetlen töltéssel a Zano 10-15 percet tud majd a levegőben tölteni (a telep cserélhető), és a terepviszonyoknak megfelelően 15-30 méteres távolságba képes eltávolodni. Az okostelefonnal vagy táblagéppel egyébként wifin keresztül tartja a kapcsolatot.

A Zano drón egy iPhone mellett - ennyire kicsi Forrás: ZANO



Fejlesztői a Kickstarteren már összegyűjtötték a gyártás megkezdéséhez kitűzött tőke sokszorosát, így elvileg nincs akadálya annak, hogy jövő nyáron a drón első példányait átvehessék az előrendelők. Jelnleg 150 fontért, vagyis nagyjából 60 ezer forintért lehet előrendelni a drónt a Kickstarteren.

Véletlenül sem megy neki a falnak

A projekt bemutatóoldala szerint a drón infravörös szenzorokkal képes érzékelni a közelében lévő teret, így nem megy neki semminek. Beépített kamerája HD-felbontású videót, vagy 5 megapixeles állóképeket rögzít, a rázkódás ellen azonban csak digitális, nem optikai képstabilizációt alkalmaz. Fejlesztői szerint a Zanót nagyon könnyű irányítani, az okostelefon döntésének irányába mozdul el.

Így lehet irányítani a telefonról Forrás: ZANO



Emellett van olyan üzemmódja is, amikor a képernyőn keresztül irányítják, vagy követni kezdi az okostelefont birtokló használóját. Így akár biciklis mutatványairól is bárki saját maga készíthet felvételt segítség nélkül - a drón automatikusan tartja a távolságot, a képet pedig folyamatosan használóján tartja. A drón minden hibajelenség, vagy jelvesztés esetén automatikusan visszaszáll az okostelefon közelében, és sosem repül látótávolságon kívülre. A vele készített felvételeket - az okostelefonon át - azonnal fel lehet tölteni közösségi oldalakra is.