Tízezreket spórolhat a kínai csúcsmobilokkal

Vivo Xshot
Vágólapra másolva!
Tízezreket spórolhat, ha a nagy márkák helyett kínai mobilt rendel - ráadásul most még ideér karácsonyig. A legjobb noname csúcstelefonok.
Vágólapra másolva!

Évtizedeken át a sok millió dolláros költségvetésű nagy márkák uralták a mobilpiacot, most viszont változik a helyzet: egyre többen rendelnek Kínából. A márkás mobilokat is az ázsiai országban gyártják a nagy márkáknak bedolgozó cégek, így nem csoda, hogy megjelentek a hasonló tudású, de olcsóbban elvihető saját - androidos - okostelefonjaik.

Csúcsmobilt százötvenezerért

Míg egy Samsung-, vagy Apple-csúcsmobil kétszázezer forintnál is drágább lehet, a kínai csúcsmodellek már 100-150 ezer forintnak megfelelő összegért elérhetők. Persze az internetes rendelésnél érdemes figyelembe venni, hogy a készülékek árán felül vámtarifát és 27 százalékos áfát is kell fizetni, ezt ráadásul a postaköltséggel növelt árra számítják fel.

Ezért a pénzért hardveresen már a nagy márkák zászlóshajóival vetekedő tudású telefonok kaphatóak, melyeknek a dizájn terén sem kell szégyenkezniük. Ha a karácsonyfa alá szeretnénk tenni valamelyiket, most már csak a gyorsabb - 1-2 hetes határidővel szállító - nagy csomagküldő cégekkel hozassuk a terméket, ne a kínai postával. Ez 6-7 ezer forint pluszkiadást jelent.

Sok esetben csak a kínai gyártókkal közvetlenül lehet garanciális ügyeket intézni, ami azt jelenti, hogy a hibás telefont az ázsiai országba kell visszaküldeni. Egyes modelleket azonban már magyar vagy európai garanciával lehet megvenni, ezeket külön jelöltük is az ismertetőben.

Xiaomi Mi4, a turbórizsecske

A Xiaomi egy mindössze négy éve létező márka, amely tavaly egyesenesen a Google-tól csábított vezetőt magához a globális terjeszkedéshez. Tavaly óta a Xiaomi (ejtsd száomi, jelentése: rizsecske) világszerte az ötödik legnagyobb mobilgyártó lett. Legújabb csúcsmobilja az Mi4-es már 375 dollár, vagyis 95 ezer forint körüli áron elérhető, ami szállítással és áfával 120 ezer forint körüli árat jelent.

Xiaomi Mi-4 Forrás: Xiaomi


A Xiaomi Mi4-et nem kimondottan a dizájn, vagy kompakt mérete miatt kedvelhetjük. Ha valakit nem zavar a vékonysági versenyben már vaskosnak számító 8.9 milliméteres vastagság és az egyszerű, már-már unalmas külső, akkor elégedett lesz a tartalommal: az 5 colos, full HD-s kijelzővel, 3 gigabájtos belső memóriával, és a nagy kapacitású, 3080 milliamperórás akkumulátorral.

Nubia Z7: egy ZTE szuperkijelzővel

A kínai ZTE készülékei néhány éve a magyar szolgáltatóknál is kelendők voltak. A cég azóta belátta, hogy bár neve egyre ismertebb, a legtöbben olcsó telefonjairól azonosítják, Nubia néven önálló márkát alapított prémium készülékei számára. Ez idén a Z7, a Z7 Mini, és a Z7 Max típusokból áll.

Nubia Z7 Forrás: ZTE


A Nubia Z7 5,5 colon 2560x1440 pixeles felbontású kijelzőt kínál, amelyen nagyítóval sem találni képpontokat. A telefon 4G képes, van benne microSD kártyahely, és jó minőségű, 13 megapixeles kamera. A rendszert ebben a telefonben egy 2,5 gigahertzes Snapdragon 801 processzor futtatja 3 gigabájt memóriával. Az akkumulátor kapacitása is nagy, 3100 milliamperóráa. Az ára a tudásának megfelelően borsos, 650-700 dollár, ami 200 ezer forintos végfelhasználói árhoz közelít.

Meizu MX4: a kis különc

Öt éve gyárt mobilokat a Meizu cég, legújabb készüléke, a MX4 ráadásul sok egyedi megoldást is tartogat. Nem csak a kijelző szokatlan, 5,36 colos mérete különleges, hanem a full-HD felbontástól eltérő, 1920x1152 pixeles felbontás is, ami a nem megszokott, 15:9-es képaránynak köszönhető.

Meizu MX4 Forrás: Meizu


Az eddig említett csúcsmodellekkel szemben az MX4-ben a kínaiak igen elterjedt Mediatek processzora lapul, ám a nyolcmagos lapka sebességére nem lehet panasz. Memóriából ugyan csak 2 gigabájt jutott bele, cserébe viszont a készülék megkapta a Sony 20,7 megapixeles kameraszenzorát, és egy masszív, 3100 milliamperórás akkumulátort is. Ára 450 dollár, ami szállítással és a vámmal együtt 145 ezer forint.

OnePlus One: a csúcsmobilok csúcsa

Egészen fiatal, tavaly alapított márka a OnePlus One, első, idén tavasszal bemutatott modelljük ezt a nevet is kapta. A telefon egy másik kínai márka, az Oppo idei csúcsmodelljének mintáját követi, ami nem is teljesen véletlen: a OnePlus alapítója korábban az Oppo egyik vezetője volt, miközben mindkét társaság ugyanannak a cégcsoportnak a tulajdonában van.

OnePlus One Forrás: OnePlus


A nemes egyszerűséggel csak minden zászlóshajók gyilkosánaknevezett OnePlus One-nak nincs is miért szégyenkeznie: a 3 gigabájt memória mellett egy izmos Snapdragon 801 lapkát találunk benne. Mindehhez full-HD-s kijelző és egy barátságos árcédula jár. A kínálat ezen darabja itthon is megvásárolható hazai garanciával, 120-130 ezer forint körül.

Vivo Xshot: a szelfibajnok

A készülékei fotózási képességeire mindig nagy hangsúlyt fektető prémium vonalbeli gyártó, a Vivo új, Xshot modellje bátran ajánlható azoknak, akik valódi csúcskészülékre vágynak. Ebben is egy Snapdragon 801 processzort és 3 gigabájt memóriát találunk, memóriakártyából pedig akár 128 gigabájtos modellt is tud fogadni.

Vivo Xshot Forrás: www.phonearena.com


A plusz tárhelyre szüksége is lesz a tulajdonosnak, mert a Vivo Xshot kimondottan fotózásra kihegyezett készülék egy 13 megapixeles kamerával. A szelfirajongóknak kedvez a 8 megapixeles előlapi kamera, amely mellé ledes villanó került - tehát este is lehet vele fotózni . Nem is olcsó készülék, európai garanciával 500 dollár, vagyis 160 ezer forint körüli áron lehet a miénk.

Honor 6: csúcstudás olcsón

A Huawei önálló márkává alakított prémiumtelefonja, a Honor nemrég érkezett meg Európába, és magyar garanciával itthon is beszerezhető, méghozzá jelen összeállításunk legolcsóbb tagjaként, már 105 ezer forinttól. Pedig a mezőnyben kedvező ár egyáltalán nem jelent gyengébb minőséget vagy rosszabb teljesítményt.

Honor 6 Forrás: Huawei


A full-HD felbontású, 5 colos kijelzője ellenére kompakt méretű, csak 7,5 milliméter vastag és könnyű – csupán 130 grammos – készülék különlegessége a rendkívül elegáns üveg hátlap. Belül 3 gigabájt belső memória, egy nyolcmagos, HiSilicon Kirin 920-as processzor, egy 13 megapixeles kamera és egy 3100 milliamperórás akkumulátor van. A készülék ráadásul 4G-n is tud mobilnetezni.

Oppo Find 7: egy kínai arisztokrata

Az Oppo cég nem ontja magából a készülékeket, nincs jelen minden szegmensben, leginkább csak a felső és a prémium kategóriában, de olyan, mint egy igazi arisztokrata: komoly, stílusos, és tekintélyt parancsoló. A gyártó idei modellje a Find 7, amelyet két változatban lehet megvenni: a 7a jelzésű full-HD-s, a 7-es pedig nagyobb, 2560 x 1440 pixeles kijelzőjvel van felszerelve.

Oppo Find 7 Forrás: Oppo


Bár piacra kerülésekor a Find 7 hibákkal küzdött, mára ezeket javították. Ez a készülék is kezeli a 128 gigabájtos memóriakártyát, 3000 milliamperórás akkumulátora pedig cserélhető. A full-HD-s 7a modellbe csak két gigabájt memória került, a Find 7-esbe 3 gigabájt, de mindkettőben 2,5 gigahertzes Snapdragon 801 lapka jár hozzá. Európai garanciával 550 dollárért, tehát összesen 175 ezer forintért vehetjük meg.