Két és félmilliárd forint áfát csaltak el a konzolboltosok

Vágólapra másolva!
Az egész országot ellátták olcsó játékgéppel a pesti központú konzolboltból.
Vágólapra másolva!

Két és félmilliárd áfát csalt el az a bűnszervezet, amelyet a napokban buktattak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dél-dunántúli pénzügyi nyomozói. A szervezet tagjai játékkonzolok és játékszoftverek eladása után nem fizettek áfát.

Nem fizettek áfát, ezért adták olcsón a konzolt

A bűnszervezetet budapesti illetőségű ügyvezetők irányították, olyan cégek élén, amelyek játékkonzolok és játékszoftverek forgalmazását és javítását végezték az ország egész területén, bűnszervezetben működtetett hálózatban. Az adómentes beszerzéseknek és a számla nélküli értékesítéseknek révén a játékgépeket és a szoftvereket a hazai piaci árnál lényegesen olcsóbban árulták a hálózat tagjaiként működő konzolboltokban.

A NAV közleményében nem nevezik meg az érintett üzleteket, de az Origo korábbi megkeresésére a hatóság megerősítette, hogy a múlt héten a budapesti Hunyadi téren lévő Konzolok szervize nevű üzletben játékgépeket foglaltak le a fent említett esettel kapcsolatban. A NAV a nyomozás érdekeire hivatkozva több információt nem közölt, csak azt, hogy a bolt és a szerviz nem zárt be, és ebben az üzletben csak játékgépeket foglaltak le, programokat vagy kiegészítőket nem.

A hatóság gyanúja szerint a most lefülelt bűbanda tagjai a termékeket egy külföldi cég nevében közösségi beszerzésként belföldi nagykereskedőktől szerezték be számlával, nettó áron. Az így beszerzett termékek kisebb részét szabályosan értékesítették, azonban nagyobb részét a szlovák cég papíron fiktív cégeknek adta tovább. Ezek a „bukócégek” a nettó áron vásárolt áruk után állítottak ki áfás számlát, mintha azt megfizették volna, majd a termékeket webáruházaknak és vidéki kisboltoknak értékesítették.

67 millió forintnyi konzolt foglaltak le

Az öt megyét érintő akcióban 85 pénzügyi nyomozó, pénzügyőr, adórevizor, és informatikus szakember egy időben 34 helyszínen kapott zöld jelzést a házkutatásokra. Ezeket a bűnszervezetben szereplő cégek és könyvelőik székhelyein, a cégek által működtetett üzletekben, szervizekben, a bűnszervezetet irányító és az abban közreműködő személyek lakóhelyein, továbbá a termékeket árusító nagykereskedések telephelyein hajtották végre.

Feltehetően a karácsony közeledte miatti megrendelési hullám hatására plafonig telített üzletekből és raktárakból több mint hétszáz különböző gyártmányú és tárkapacitású játékkonzolt foglaltak le a pénzügyi nyomozók, mintegy 67 millió forint értékben. A nyomozás bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt folyik. Az elkövetők akár tíz év börtönbüntetést is kaphatnak - olvasható a NAV közleményében.