Több kilométerről eltalál a kínai fájdalomsugár

kína poly wb-1 fegyver hullám tömegoszlatás tüntetés
Poly WB-1 szuperfegyver felszerelve
Vágólapra másolva!
A mikrohullámú szuperfegyver nem halálos, de elképesztő fájdalmat okoz. Felforralja a bőr alatti vízmolekulákat.
Vágólapra másolva!

Új, nagy hatótávolságú szuperfegyvert fejlesztett ki egy kínai fegyvergyártó. A Poly WB-1 által kilőtt, egy kilométer hatótávolságú mikrohullámú sugár szó szerint felforralja a bőr alatti vízmolekulákat, kibírhatatlan fájdalmat okozva azoknak, akiket eltalál - derült ki az IHS Jane jelentéséből. A fegyvert állítólag olyan hadihajókra akarják felszerelni, amelyek vitatott felségvizeken járőröznek.

Poly WB-1 szuperfegyver felszerelve Forrás: IHS Jane

Kína nem az első olyan ország, amely mikrohullámú fegyvert fejlesztett ki. Az amerikai hadsereg Afganisztánban vetett be egy hasonló, Active Denial System (ADS) nevű rendszert tömegoszlatásra, de végül 2010-ben a folyamatos kritikák és a jogvédők tiltakozása miatt kivonták a forgalomból. Pedig a hadsereg mindent megtett annak érdekében, hogy bizonyítsa, az ADS humánus megoldást jelenthet a tüntetők megfékezésre: még a CBS amerikai tévécsatorna 60 Minutes című műsorának riporterén is kipróbálták a fegyvert.

Annak ellenére, hogy a tömegoszlató fegyvereket ma már szinte a világon mindenütt alkalmazzák, az ADS-hez hasonló technológiák használatát továbbra is hevesen ellenzi a közvélemény. A kutatók szerint ugyanakkor az ilyen eszközök jóval biztonságosabbak, mint a gumilövedék, a paprikaspray vagy a könnygáz.