Nem kell többé aggódni: megóv a Facebook a kínos posztoktól

szelfi, Sziget, mobil
Mióta van szelfi, azóta fontos része a Szigeten való bulizásnak.
Vágólapra másolva!
A Facebook olyan intelligens személyi asszisztensen dolgozik, amely megóvna minket attól, hogy kínos tartalmakat osszunk meg az interneten.
Vágólapra másolva!

Ahogy a közösségi oldalak és az okostelefon mindennapjaink szerves részévé válik, egyre gyakrabban fordul elő, hogy olyan képeket, videókat, bejegyzéseket is megosztunk az interneten, amelyek kínosak lehetnek a számunkra. Márpedig, ha egy kapatos hangulatban készült szelfi, vagy a főnökünk feleségére tett pikírt megjegyzés egyszer felkerült a Facebookra, az jó eséllyel ott is marad, és egész életünkben kísérteni fog.

Megóvna a részeg szelfiktől a Facebook asszisztense Forrás: Sziget Festival/Mátyás Szöllősi

Erre az áldatlan helyzetre próbál megoldást találni Yann LeCun, a Facebook mesterséges intelligencia-kutatással foglalkozó csoportjának vezetője, aki munkatársaival együtt egy olyan intelligens személyi asszisztens kifejlesztésén dolgozik, amely megóvna minket attól, hogy ránk nézve kellemetlen tartalmat tegyünk közzé a közösségi oldalon.

Hogy ne kelljen szégyenkezni

Már ma is létezik több olyan böngésző kiegészítő és webes alkalmazás, amely megpróbálja megállapítani: elég józanok vagyunk-e ahhoz, hogy bejegyzéseket tegyünk közzé a közösségi oldalakon - ezek persze csak akkor segíthetnek, ha telepítjük és használjuk is őket.

LeCunék viszont alapból beépítenék digitális asszisztensüket a Facebookba, amely így lépésről-lépésre végigvezethetne minket digitális életünk minden apró mozzanatán, és biztosíthatná, hogy ne posztoljunk olyan képeket, melyek miatt később még szégyenkeznünk kelljen.

A Facebook új adatvédelmi szabályzatot vezetett be Forrás: Facebook

A digitális beszélgetéseket terelgetné

Sőt, ennél többet is tehetne, megelőzhetné, hogy - akár józanul is - egy átgondolatlan bejegyzéssel, üzenettel vagy hozzászólással tönkretegyük az ismerőseinkkel való kapcsolatunkat. "A digitális asszisztens folyamatosan figyelné, és közvetítene a barátokkal való interakció során" - mondta Lecun.

Egyesek számára persze rémisztő ötletnek tűnhet, hogy egy mesterséges intelligencia mondja meg, hogyan viselkedjenek a barátaikkal és milyen tartalmakat osszanak meg a Facebookon, de Lecun szerint csak segítséget szeretnének nyújtani a lehető legjobb digitális kommunikáció menedzseléséhez.