Üresek a zsebeim, óramobilt használok!

samsung galaxy gear s okosóra
Vágólapra másolva!
A Samsung új okosórája magában is képes telefonálni, mobiltelefon sem kell mellé. Elfelejthetjük végre a zsebben feszülő okostelefonokat?
Vágólapra másolva!

Igen, egy újabb okosóra került a csuklómra a kerek kijelzős LG után. Ezúttal a Samsung Galaxy Gear S-re esett a választásom, ez a típus azért érdekes, mert saját SIM-kártyájáról külön okostelefon nélkül is működőképes. Viszont jóval drágább is a riválisoknál, 120 ezer forintot kérnek érte, ami egy jobb androidos mobil ára. De vajon képes kiváltani is egy mobilt?

Nem akarok többé mobilt a zsebembe

Már a doboz kinyitásakor elképzelem, hogy az amerikai képregénydetektív, Dick Tracy nyomdokaiba lépek új kütyümmel (a Knight Rider főszereplőjének szerepét már a múlt héten eljátszottam), aki a csuklóján viselte telefonját. Nos, rögtön a bekapcsoláskor kiderül, hogy örömöm korai, mert ezt a kütyüt csak bizonyos androidos Samsung mobilokkal együtt lehet nem csak használni, de első bekapcsolás után beüzemelni is. Nekem pedig LG mobilom van.

Igen, hatalmas, de egy mobil is van a Galaxy Gear S-ben Fotó: Csanádi Márton - Origo

Semmi gond, egy kölcsönkapott Galaxy 4-essel működésre bírom az órát: ehhez le kell tölteni a Samsung Gear nevű appot a telefonra, ebből összekapcsolni az órával Bluetoothon. Csak a telefonról lehet például appokat telepíteni az órára, hiába képes magától 3G mobilinternetre és wifire kapcsolódni. A kütyün egyébként nem Android Wear, hanem a Samsung Tizen nevű szoftvere fut. Ez azért nem jó.

Milyen kártyát rakjak bele?

A saját mobilomban micro-SIM kártya van, ezt használ a kölcsönkapott Note 4-es is, a Gear S a kisebb nano-SIM típusú kártyát fogad. Ez azt jelenti, hogy a főkártyát le kell cserélni nanóra, és venni hozzá egy micro-adaptert, ha mindkettőben használni szeretnénk. Vagy veszünk bele külön egy feltöltőkártyás SIM-et, ahogy én is tettem - hálózaton belül a hívások ingyenesen átirányíthatók. Esetleg még lehet autós társkártyát venni a szolgáltatótól: ennek az az előnye, hogy az eredeti számra érkező hívások átmennek az órára is, ha nincs nálunk telefon. Az SMS-ek viszont nem.

A Samsung-mobil nélkül nem teljes a szolgáltatás, hiába a 3G Fotó: Csanádi Márton - Origo


Ezzel az órával tényleg lehet telefonálni? Lemegyek a közértbe, a mobilom a nappaliban pihen. Néhány perccel később rezegni kezd a csuklóm, és a haverom képe jelenik meg a hajlított kijelzőn. Ő nem mindig hall tisztán engem, pedig próbálok ugyanúgy beszélni a telefonba, mint Dick Tracy. Én viszont jól hallom őt, bár a kihangosítás miatt még az összes közelemben tartózkodó is így van ezzel. Ha kedvem úgy tartja, egyébként Bluetooth-kihangosítóval is tudnék beszélni. Vezetékessel azért nem, mert az órán nincs ehhez csatlakozó.

SMS-ezés zen buddhistáknak

Egy mesterlövész nyugalmára van szükség ahhoz, hogy a Gear S-en SMS-t írjunk. A két colos AMOLED kijelző rettentő kicsi, ráadásul görbe is, a felnyíló virtuális billentyűk pedig nagyjából akkorák, mint egy gombostű hegye.

Pont annyira frusztráló, mint amennyire annak tűnik Fotó: Csanádi Márton - Origo


Meglepetésként ér, hogy hiába van mobilinternet az órába rakott kártyán, az istennek nem akar e-maileket vagy chatüzeneteket fogadni a készülék. Az erre szolgáló appok indításakor megnyílik egy üzenet, hogy csatlakoztassam a készüléket Bluetoothon az okostelefonomhoz. Egyedül az Opera Mini böngésző hajlandó működni, ezzel simán be lehet lépni a Gmailre, a Facebookra, vagy a hírportálok oldalaira. Élmény nem lesz, de amit akarunk, meg tudjuk nézni. Az, hogy az egyik app képes használni a mobilnetet, a másik viszont nem, azt jelzi, hogy a Samsung platformja még nem teljesen kiforrott, én azt vártam az órától.

Még nem minden klappol

A Nokia offline navigációra képes Here térképszoftvere is az óra része, első indításkor wifin keresztül letölthetjük a térképet a négy gigabájtos memóriába. Egy csomószor megpróbáltam beállítani, de az app az istennek sem akart navigálni: kirajzolta a követendő útvonalat, mutatta, hol kell befordulnom, mire kell átszállnom, ha gyalog megyek. A valós idejű követés nem akart elindulni mobilnetkapcsolattal sem, pedig a telefonnak van beépített GPS-e is. A külföldi cikkekben is írtak a navigáció nehézségeiről, így valószínűleg valamilyen szoftveres hiba okozhatja - ezt remélhetőleg javítani fogják.

Híreket akar olvasni, és csak okosóra van önnél? Az Opera böngésző megmenti a napot Fotó: Csanádi Márton - Origo


Hiába telepítettem az óra S Voice nevű hangfelismerőjéhez a magyar nyelvi csomagot, nem lehetett kiválasztan anyanyelvemet a listáról, maradt az apró virtuális billentyűzet használata. Az appok kínálata egyébként elég szűkös, de ez a rivális óra Android Wearnél is így van, de azon legalább lehetett diktálni szavakat magyarul.

Legyen nálunk töltő!

A Galaxy Gear S töltéséhez az óra aljára kell felpattintani egy apró dokkolót, ami micro-USB kábelről kapja az energiát. Ezt célszerű folyamatosan magunknál tartani, mert az óra bizony elég hamar merül. Ez nem is csoda, hiszen csak egy 300 milliamperórás telep van benne, ami még a rivális LG G Watch R-énél is jóval kisebb kapacitású (az 410 milliamperórás). Ez főként akkor okoz gondot, ha nem telefonhoz kapcsolva, hanem önmagában, mobilhálózaton használjuk az órát, vagy bekapcsoljuk a wifit, esetleg a GPS-t: ezek nagyon szívják a telepet.

Elég fárasztó így beszélni hosszú perceken át Fotó: Csanádi Márton - Origo


Ilyen aktív használat mellett a nap végére biztosan lemerül az óra. Így legfeljebb arra alkalmas, hogy ha valaki futni indul, telefon helyett a Gear S-t vigye magával. Az óra beépített lépésszámlálója futás közben is használható, de van benne - egészségügyi használatra egyébként nem alkalmas - pulzusmérő is. Ez az első okosóra, amely még az aktuális UV sugárzást is képes elemezni, ha kimegyünk vele a lakásból. Alvásmonitorozó funkcióval is ellátták, bár azt elég nehezen tudom elképzelni, hogy valakit ne zavarjon pihenés közben egy ekkora kütyü a csuklóján. Ráadásul én többnyire éjszaka tettem töltőre az órát.

Néhány nap használat után tökéletesen megbizonyosodtam arról, hogy az új szuperóra még nem alkalmas arra, hogy kiváltsa a mobilunkat, legfeljebb rövidebb ideig képes helyettesíteni azt. Ezért egyelőre nem tartom jó vételnek a Gear S-t, hiszen érthetetlen, hogy miért csak a Samsung bizonyos mobiljaival lehet használni.