Vágólapra másolva!
Sokkal olcsóbban pusztít a rakétáknál és úgy néz ki, mint egy távcső. Drónt és rakétát is lelőtt.
Vágólapra másolva!

Várakozáson felül teljesít az amerikai haditengerészet lézerfegyvere, amelyet az év elején szereltek fel a Perzsa-öbölben állomásozó, Ponce nevű hadihajóra - jelentette ki szerdán Matthew Klunder ellentengernagy, a haditengerészet kutatási parancsnoka.

Nem kell többet tesztelni, működik

A 40 millió dolláros, vagyis mintegy tízmilliárd forintnak megfelelő költséggel kifejlesztett lézerágyúval a nyáron kezdtek el egy egyéves tesztidőszakot, de a haditengerészet úgy gondolja, hogy négy hónap is elég volt erre.

A hadsereg videóján jól látszik, amint a fegyver két másodperc alatt tönkreteszi egy kis drón elektronikáját, és a jármű a tengerbe esik. Egy másik kísérletben a lézert egy kis hajóra erősített rakétagránátra irányították, és az ettől felrobbant. "Már nem kell többet tesztelnünk, mert bevetésre kész, nap mint nap lehet használni" - jelentette ki az ellentengernagy.

Az amerikaiak lézerfegyvere Forrás: US Navy



A 30 kilowattos lézerágyú sikeres tesztje felkelti a reményt az amerikai katonai vezetésben, hogy egy 2017-ben rendszerbe állítandó 100-150 kilowattos ágyúval egy több millió dolláros rakétát is meg tudnak majd semmisíteni néhány dolláros költségen, mert ennyibe kerül az elektromos energia, amelyet a berendezés használ. A fegyvert hasonló vezérlővel lehet kezelni, mint a játékkonzolokat.

Iránt fenyíthetik a lézerrel

A lézerfegyver rendszerbe állítása feltehetőleg Iránnak szóló figyelmeztetés. Az Iszlám Köztársaság rohamcsónakjai ugyanis támadtak már meg amerikai hadihajókat, és az épülő, távirányítású repülőgépeit a jövőben várhatóan rakétákkal is felszereli. A Ponce hadihajóra felszerelt lézerágyú nem sokban tér el a tudományos-fantasztikus filmekben szereplő fegyverektől, bár a lézersugár, a moziban látottakkal ellentétben, a valóságban nem érzékelhető szabad szemmel.

Így lőtte szét célpontját a lézer Forrás:Youtube



A futurisztikus fegyverrendszereknek hátrányai is vannak: a lézerágyúk rossz időjárási körülmények között - például heves esőben vagy sűrű ködben - jelentősen vesztenek hatótávolságukból. Ezenkívül csak "egyenes vonalú láthatóság" esetén vethetők be, vagyis nem alkalmasak a fedésben lévő vagy a horizonton túl lévő célpontok megsemmisítésére. Az Egyesült Államok mellett több más ország is dolgozik lézerfegyverek kifejlesztésén, de az amerikai haditengerészet jár az élen.

A lövészkatonák gépkarabélyait nem egyhamar fogják felváltani a lézersugarak, hiszen a technológia jelenleg csak nagyobb méretben működőképes. A legkompaktabb lézerfegyver is legalább akkora, hogy legfeljebb utánfutón lehet vontatni. Ez azonban csak a jelen, a jövő az egyre kisebb méretű, egyre nagyobb energiaszint leadására képes lézerfegyvereké.

Hogyan pusztít a lézerfegyver?

Az elektromágneses sugárzást kihasználó fegyverrendszerek, így a lézerfegyverek számos előnnyel rendelkeznek, ám nem csodafegyverek: a fizikai korlátok itt is behatárolják az alkalmazási lehetőségeiket. Jelenleg még komoly korlátot jelentenek az időjárási körülmények, a légköri jelenségek, így a pára, a felhők, az eső, a köd vagy éppen a levegőben lévő szennyező anyagok.

A fegyverből induló lézernyaláb egy speciális, egybefüggő fénysugár, különleges feladatkörben. A lézernyaláb nagy energiasűrűségű koherens fénysugár, amelyet az egy irányba haladó fotonok képeznek. A lézersugár a célpontot elérve a céltárgyra adja le az energiáját, ami hővé alakul át. Azaz gyakorlatilag megolvasztja a célpontot, feltéve persze, hogy sikerül megfelelő energiamennyiséget megfelelő ideig egy pontba koncentrálnia. A lézerfegyverek alkalmazhatóságáról korábbi cikküben részletesen olvashat.