Elképesztő felvétel az Indiai-óceán mélyéről

maláj gép tengerfenék
Az Indiai-óceán déli medencéjét kutatták át
Vágólapra másolva!
Új felvétel készült arról a területről, ahol eltűnt a maláj légitársaság MH-370-es járata tavasszal. A gépet még nem találták meg, de a kutatási eredmények így is rendkívüli jelentőségűek.
Vágólapra másolva!

Számos új képet és videofelvételt tett közzé az Indiai-óceán mélyén átvizsgált területről a Geoscience Australia, amely a március 8-án eltűnt maláj utasszállító repülőgép utáni kutatást végzi az ausztrál közlekedésbiztonsági hatósággal közösen. Ugyan a gépet nem találták meg, a kutatási eredmények így is rendkívüli jelentőségűek.

A Marsról is többet tudunk

Miért is fontos ez annyira? Szeptember óta az Indiai-óceán déli medencéjének mélyén folytatódott a kutatás: a térség víz alatti domborzatáról jelenleg nagyon keveset tudni, korábban a Mars felszínéről is több információ állt rendelkezésre.

Hatalmas terület volt eddig feltérképezetlen Forrás: ATSB

A tudósok először szonárok, azaz hangradarok segítségével tapogatták le az óceánfeneket. Az így kapott domborzati térkép segítette a mélytengeri keresők biztonságos tájékozódását. Ezek olyan eszközök, melyeket vastag kábelekkel húztak végig az óceánfenéken, szó szerint átfésülve a környéket.

Akkora a zóna, mint Horvátország

A felvételek - habár a repülőgépet nem találták meg - azért nagy jelentőségűek, mert néhol a tengerfenék mélysége eléri a hat kilométert is - ezek idáig feltérképezetlenek voltak. A nagy felbontású számítógépes animációkon a tengertalaj látható, míg a videón annak az úgynevezett akusztikus képe.

Az Indiai-óceán déli medencéjét kutatták át Forrás: ATSB

A most átfésült terület nagyjából akkora volt, mint Horvátország. A keresés által lefedett zónát az ausztrál közlekedésbiztonsági hivatal (ATSB) határozta meg az előzetes elemzések és legfrissebb információk alapján. Feltételezésük szerint ezt a vonalat elérve kifogyott a gép üzemanyaga és elkezdett zuhanni.

A roncsok is segítenék a kutatást

"A repülőgép pontos helyének meghatározásán kívül a mélytengeri kutatás célja a szétszóródott roncsdarabok feltérképezése is" - közölte az ATSB, hiszen a feketedoboz és egyéb fontos alkatrészek megléte nagyban segítené a maláj hatóságok nyomozását.

Idáig hozzávetőlegesen 200 ezer négyzetkilométernyi területet kutattak át a maláj gép utáni keresés során, emellett a tengerfenék 9 ezer négyzetkilométeres részét vizsgálták át.