Kínzó kérdéseket tettünk fel a Microsoftnak

Papp István, Microsoft
Papp István, a Microsoft Magyarország vezérigazgatója ad interjút Sttraub Ádámnak a cég székházában Budapesten 2014. december 11-én
Vágólapra másolva!
Hogyan élheti túl a cég, ha mindenki Androidot és iOS-t használ? Papp István, a Microsoft Magyarország ügyvezetője válaszol.
Vágólapra másolva!

Mit gondol arról a legendáról, amely szerint a Microsoftnak csak minden második operációs rendszere sikerül jól? Az XP sikeres volt, a Vista nem, majd a Windows 7-tel megint kaszáltak, a 8-assal viszont nem igazán. Az elv alapján a Windows 10-nek most népszerűnek kell lennie.
Ennek a megítélését a felhasználókra bíznám. Itt bent azt mondtuk korábban, hogy a Windows 8 két legnagyobb versenytársa a Windows 7 és az XP. Ezek nagyon sikeresek voltak. A Satya Nadella vezette új Microsoft megoldásai révén mindenki a legtöbbet hozhatja ki az idejéből – legyen szó munkáról vagy magánéletről. Ezt nevezzük mi a produktivitás újraértelmezésének. A Windows 10-be pedig beleraktunk minden olyan innovációt és technikai megoldást, amely az előző mondatot sokak hétköznapi tapasztalatává teszi.

És a Windows 8 miért nem sikeres?
A rendszer fejlesztésekor tettünk egy bátor lépést, és teljes paradigmaváltást hajtottunk végre: ez a rendszer táblagépeken és hagyományos számítógépeken egyaránt működik. De a váltásba becsúsztak tévedések is – ezt be kell látni. Viszont azóta nagyon sok időt töltöttünk azzal, hogy megértsük a felhasználók igényeit: ezeket már a Windows 8.1-be is beépítettük, de még hangsúlyosabban jelen lesznek a Windows 10-ben – például visszakerül a Windows 8-cal száműzött Start menü a szoftverbe. Az utóbbi rendszer nem végleges tesztverzióját bárki letöltheti és kipróbálhatja, véleményezheti is.

Papp István, a Microsoft Magyarország ügyvezetője Fotó: Szabó Gábor - Origo


Az új rendszerüket úgy harangozták be, hogy „a Windows 10 mindenen futni fog”. Ezt hogyan kell érteni a gyakorlatban?
Ez lesz az első olyan szoftverünk, ami már kifejezetten a mobileszközök és felhőszolgáltatások használatára épül. A Windows 10 esetében nem egy hagyományos PC-s megoldást akarunk ráerőszakolni a mobilhardverre, hanem egy kifejezetten arra alkalmas felület készül a hordozható eszközökhöz. A kezelőfelület azonban egységes lesz, így az appokat ugyanúgy lehet majd kezelni számítógépen, táblagépen, okostelefonon, játékkonzolon, vagy akár viselhető eszközön is. Az új Windowsra készülő alkalmazások pedig az előbb említett eszközök mindegyikén futtathatók lesznek. Mi ezt a microsoftos zsargonban úgy fejezzük ki, hogy egyaránt platformot kínálunk az embereknek az új megoldások használatához, illetve a IT-szakembereknek a fejlesztésükhöz.

Kell majd új gépet vennünk a Windows 10-hez?
Nem, ahogy a Windows 8-hoz sem kellett: egy olyan PC-n, ami Windows 7-et futtat, működik a Windows 8 és a 8.1 is. Az az eszköz, ami Windows 8.1-et futtat, a Windows 10-et is futtatni fogja a jelenlegi ismereteink alapján, legyen szó PC-ről, tabletről vagy az úgynevett 2-in-1 eszközökről, amilyen a Acer Aspire Switch vagy a Surface, tehát a billentyűzettel ellátott tablet. A Window 7 óta nem változott a hardverkövetelmény, ez éppen ezért nagyon előnyös a felhasználók szempontjából.

Itthon pont a Microsoft legjobb, akár laptopot is kiváltó gépeit, a Surface-eket nem lehet megvenni. Mi ennek az oka?
Ahogy már említettem, az új Microsoft a hatékonyságról szól: arról, hogy a termékeink és megoldásaink révén az emberek a legtöbbet hozhassák ki az idejükből. A Surface Pro 3 táblagépet erre „teremtették”: a nemzetközi szaksajtó a legjobb hibrid táblagépnek tartja. Ez nemcsak egy szép vagy cool eszköz, de sokkal többet is tud a rivális termékeknél. Magyarországon is meg fog jelenni hivatalos kereskedelmi forgalomban, de azt, hogy mikor, pontosan még nem tudjuk. Dolgozunk rajta, remélhetőleg nem kell sokat várni rá. Az csak egy dolog, hogy ennek az eszköznek nagyon jók a paraméterei, de a jó felhasználói élményhez több új szolgáltatásnak is elérhetővé kell válnia itthon.

A lokalizáció terén még sok tennivalónk van Fotó: Szabó Gábor - Origo


Igen, például a Windowsok egyelőre nem értik a magyar beszédet, pedig az Apple és a Google szoftverei már igen. Meddig kell várni erre?
Ezen jelenleg is dolgozunk, mert mi is látjuk, hogy ezen a területen még sok feladatunk van. A magyar piac kicsi, a magyar nyelv pedig gyönyörű, de nagyon bonyolult, ezért az olyan új funkciók, mint a Cortana beszédfelismerő, itthon nem az elsők között indulnak el. Egyelőre annyi konkrétumot tudok elárulni, hogy van esély arra, hogy a start a jövőben a többi európai országgal egyszerre történjen. De nemcsak ezen munkálkodunk, hanem például azon is, hogy a Bing kereső jobban ki tudja szolgálni a magyar felhasználókat. Itthon érthető módon kevesen használják a keresőnket, de Észak-Amerikában ez egy rendkívül erős szolgáltatás.

Itthon mennyire terjedtek el a windowsos mobileszközök?
Már közel vagyunk a tízszázalékos piaci részesedéshez a tabletek piacán. Ha a hibrid tableteket is belekalkuláljuk, akkor húsz százalékot tesznek ki a hazai eladásaink. Magyarországon egyébként a világátlaghoz képest jól állunk, az eladott okostelefonok közel tizenöt százaléka Windows Phone-t futtat. Kelet-Közép-Európában egyébként kimondottan népszerű a Windows Phone, mert itt mindig is erős volt a Nokia márka. (A Microsoft felvásárolta a Nokia mobilgyártó üzletágát – a szerk.) Itthon óriási volumenben vesznek az emberek olcsó – nem windowsos – tableteket, de ezek felhasználási lehetősége nagyon korlátozott. Egyre többen keresik a profibb eszközöket, amikért hajlandók fizetni is. A legolcsóbb windowsos tablet egyébként negyven-ötvenezer forintba kerül: egy ilyen gép kilenc colnál kisebb, de a Windows minden szolgáltatása elérhető rajta, az Office 365 is.

De az amerikai piacon még a Windows Phone-ok néhány százalékos részesedése is csökkent a nyáron. Hogyan tudnak ebből kilábalni?
Ennek az az oka, hogy korábban nem voltak olcsó okostelefonjaink. A Windows Phone 8.1 megjelenésével azonban a kedvező árú készülékek között is meg tudtunk jelenni, ahol eddig a Google Android uralkodott. Most már az olcsó Lumia 530-astól a Lumia 935-ösig minden árkategóriában van okostelefonunk.

A tabletek nem váltják ki az Xboxot Fotó: Szabó Gábor - Origo


Ettől megoldódhat az a gond, hogy a Windowsok alá nincs elég sok app?
Az elmúlt években túl kicsi volt a piaci részesedésünk ahhoz, hogy vonzó legyen az appfejlesztők számára a Windows. Mostanra azonban már sokat változott a helyzet: megvan az a kritikus tömeg az eladott eszközökből, amelyre már megéri alkalmazásokat fejleszteni. Ezzel pedig ez a probléma automatikusan megoldódik.

A táblagépeket szoftverrel együtt lehet megvenni, a PC-k zömét még mindig operációs rendszer nélkül árulják. Ami legalább további húsz-harmincezer forintba kerül. Hogyan tudják rávenni a magyar ügyfeleket, hogy fizessenek valamiért?
Egy ilyen irányba tett lépéssel, hogy a Microsoft a kilenc colnál kisebb táblagépekhez ingyenesen elérhetővé teszi a Windowst a gyártók számára. Az is megkönnyíti a felhasználók dolgát, hogy az Office 365-re úgy is előfizethetnek, hogy az összes otthoni eszközükön – öt számítógépen és további öt mobileszközön – használhatják. Már androidos mobiltelefonon és az iPaden is elérhető az Office. Ráadásul nemrég jelentettük be, hogy a csomagra előfizetők nem csupán egy terabájtos, hanem korlátlan internetes tárhelyhasználatra jogosultak, a családi fotókat és a videókat is itt tárolhatják.

PC helyett sokan vesznek tabletet, de mi a helyzet a játékgépekkel? Az Xbox még kelendő?
A számaink nem azt mutatják, hogy kiváltanák a tabletek az Xboxot, nem csökken a kereslet iránta, inkább nő. De nem is összemérhető egy tévére kapcsolt konzol által nyújtott játékélmény egy táblagéppel. Az Xbox 360-nak nyolcvan százalék körüli piaci részesedése volt, az itthon szeptember óta kapható Xbox One pedig a hivatalos premierje óta már az eladások felét teszi ki az új generációs gépek közül. Nagyon számítunk a hálózati hatásra, vagyis arra, hogy akinek Xbox 360-a volt, vagy a baráti körében ez a gép elterjedt, az az új generációs gépek közül is a miénket választja majd.

Mit gondol, jövő karácsonykor milyen kütyüket fog ajánlani nekem?
Szerintem akkorra nekünk lesz a legszélesebb termékkínálatunk, mi biztosítjuk majd a legszélesebb választási lehetőséget a felhasználóknak. Tovább javul majd az eszközök ár-érték aránya. A Windows 10-zel ugyanazokat az alkalmazásokat lehet használni otthon, a munkahelyen vagy egy mobileszközön is. Szerintem jövőre már jobban meg fogják becsülni a felhasználók azokat az eszközöket, amelyek valóban megkönnyítik a munkájukat és széles körben használhatók, nem csak korlátozott a funkcionalitásuk – mint most sok riválisunké. Remélem, hogy az innováció nem áll le, mert ez azt jelenti, hogy az eszközök egyre kisebbek és olcsóbbak lesznek, nagyobb tudás mellett.