3D-nyomtatott lábat kapott a mozgássérült kutya

derby kutya mozgássérült
A 3D-nyomtatott protézissel tud szaladgálni
Vágólapra másolva!
A modern, 3D-nyomtatással készült protézissel újra tud szaladgálni Derby, a mozgássérült kutya.
Vágólapra másolva!

A 3D-nyomtatás mimndennapjaink részévé vált: az új technológia nem csak az ember, de akár egy kutya számára is rendkívül hasznos lehet.

Derby, a kutya egy veleszületett rendellenesség miatt nem tudta használni mellső lábait. Elülső mancsok nélkül jött a világra, így nagy nehézséget okozott számára a mozgás - egészen addig, amíg meg nem kapta a speciális, 3D-nyomtatott protézist, amellyel életében először végre boldogan szaladgálhat és játszhat, mint más, egészséges kutyák.

A 3D-nyomtatott protézissel tud szaladgálni Forrás: 3D Systems

Derby műlábait a massachusettsi 3D Systems készítette el. A cég termékmenedszere, Tara Anderson a Peace and Paws kutyamenhelyen ismerte meg Derbyt, ahová áprilisban került a mozgássérült kutyus, miután korábbi gazdái nem tudtak eleget foglalkozni vele.

Derbynek a veleszületett rendellenesség miatt nem fejlődtek ki teljesen elülső mancsai Forrás: Peace and Paws

Először egy kerekes kocsit kapott, amellyel haladni már tudott a kutya, de elég szabadon mozogni még nem - pedig igénye lett volna rá. Ekkor vettek mintát 3D-szkennerrel Derby elülső mancsairól, hogy elkészülhessen a személyre szabott, egyedi protézis.

Először egy kerekes kocsit kapott Forrás: Peace and Paws

Ráadásul augusztusban a kutya új gazdit kapott: a Portanova-család fogadta be. Így Derbyt semmi sem akadályozhatja meg abban, hogy teljes értékű életet éljen: sétáljon, fusson, amerre akar - sőt már gazdáit is messze lehagyja maga mögött.

Már szabadon futkározik az új protézissel Forrás: 3D Systems

"Ez a legcsodálatosabb a 3D-technológiában. Lehetővé teszi, hogy segíthessünk azokon, akik rászorulnak: legyen szó kutyáról vagy emberről" - mondta Anderson.