Túlhajszolják a munkásokat az iPhone-gyárban

A kimerültségtől a üzemsoroknál alvó munkások a Pegatron gyárában - a BBC Panorama rejtett kamerás felvétele
Vágólapra másolva!
Szabadnapok nélkül viszik a 16 órás műszakokat, ezért gyakran a gyártósornál alszanak el a dolgozók - derítette ki a BBC.
Vágólapra másolva!

A BBC Panorama című oknyomozó műsorának csütörtök este vetített adásának készítőinek felkérésére kínai újságírók épültek be a bérgyártásban az Apple eszközeit előállító kínai Pegatron üzemeinek munkásai közé.

Olyan fáradtak, hogy elalszanak a gyártósornál

Az általuk rögzített rejtett kamerás felvételeken túlhajszolt munkások több tucatjait örökítették meg: a készítők szerint annyira megerőltető a munka az üzemben, hogy nem ritka, hogy a dolgozók elalszanak a különböző gyártósorok mellett.

A kimerültségtől a üzemsoroknál alvó munkások a Pegatron gyárában - a BBC Panorama rejtett kamerás felvétele Forrás: BBC



Ez pedig balesetveszélyes, mert az egyik soron például könnyen megütheti az áram a munkásokat, ha nem megfelelően kezelik a berendezéseket. Már a munkások toborzása sem zajlik szabályszerűen - a Sanghajtól távol eső tartományokból jelentkező munkások személyes okmányaikat az üzembe érkezésig elkobozzák, pedig ezt a cégek nem tehetnék meg a kínai jogszabályok értelmében - derül ki a műsorból.

Egy másik felvételen az látható, ahogy a munka megkezdéséhez szükséges képzést lezáró vizsgán egy mikrofonba beszélő előadó gyakorlatilag sugallja a helyes eredményeket a jelentkezőknek, hogy hamarabb letudhassák a felvételi procedúrát.

Túlzsúfoltak a munkásszállók

Az oknyomozó műsor azt is kiderítette, hogy bár az Apple saját előírásai szerint a cégnek bedolgozó üzemek munkásszállásain egy szobában nem lehet nyolcnál több embert elszállásolni, a valóságban tizenkét munkást is bezsúfolnak a szálláshelyekre.

A műsorból kiderül, hogy bár az üzem előírásai szerint a munkások önként jelentkezhetnek túlórára, a valóságban kirúgással fenyegetnek mindenkit, aki nem írja alá önként a túlmunka vállalását tartalmazó dokumentumokat.

Az ilyen oktatásokat gyakran munkaidőn kívülre szervezik - a BBC Panorama rejtett kamerás felvétele Forrás: BBC

Nem is önként vállalják a rengeteg túlórát

A beépült munkások egyikének a leghosszabb műszakja 16 órán át tartott, de mindennap olyan fáradtan ért vissza a munkásszállásra, hogy még enni sem volt kedve, ám a napi munka folyamatos stresszétől aludni sem tudott éjszakánként. Az is előfordult, hogy hiába kért szabadnapott, az iPhone 6 premierje előtti időszakban 18 napon át folyamatosan dolgoznia kellett.

Egy másik beépített tudósító arról panaszkodott, hogy gyakran a hivatalos munkaidőn kívüli - tehát nem fizetett - időpontokra szerveztek különböző megbeszéléseket. Elvileg ugyan dolgozhatnak fiatalkorú munkások is a Pegatronnál, ám őket nem lehet túlórára kötelezni a jogszabályok értelmében, a gyakorlatban azonban ez is gyakran megtörténik - derítette ki a BBC.

Gyerekek is bányásznak ónt

Még súlyosabb visszaélésekre bukkant a BBC riportere a Bangka nevű indonéziai szigeten lévő ónbányákban. Itt termelik ki a világon a legnagyobb mennyiségű ónt.

Bár az Apple szerint a termékeinek gyártásához szükséges fémeket kizárólag ellenőrzött forrásokból szerzi be, a műsor készítői két hétnyi vizsgálódás nyomán rájöttek, hogy Bangkából gyakorlatilag lehetetlen etikus forrásból vásárolni a többek közt a forrasztásokhoz szükséges fémet.

Kisfiú dolgozik egy bangkai ónbányában - a BBC Panorama felvétele Forrás: BBC



A műsor készítői szerint a helyi nagy mennyiségű illegálisan bányászott ón vándorol: ők meginterjúvoltak egy apát is, aki tizenkét éves fiával dolgozik az egyik ilyen kitermelésen. Ez azért veszélyes munka, mert a kitermelés közben leomló homok vagy iszap maga alá temetheti a bányászokat - ami elég gyakran meg is történik a műsor szerint. Ónbányász hajókat is felkerestek a BBC munkatársai, akiknek egy helyi környezetvédelmi szakember megmutatta, hogy ezek tevékenysége visszafordíthatatlan károkat okoz a korallzátonyokban.

Öngyilkos munkások indították el a lavinát

A műsor készítői kiderítették, hogy bár az Apple már évek óta azt kommunikálja, hogy mindent megtesz az üzemeiben dolgozók jobb munkakörülményeiért, ezek a törekvések a valóságban nem valósulnak meg.

Az Apple üzemei négy évvel ezelőtt kerültek a jogvédők célkeresztjébe, akkor ugyanis a Foxconn nevű cégnél tizennégy munkás követett el öngyilkosságot. Azóta az üzemben hatalmas fémhálót feszítettek ki, hogy senki ne tudja levetni magát az épületből.

Az Apple nagyon igyekszik

A Panorama munkatársa az Apple cupertinói központjába is ellátogatott, mivel interjút ígértek neki a vállalat vezetőivel. Ám az Apple végül ehelyett csak nyilatkozatot adott ki. Ebben az áll, hogy a cég folyamatosan igyekszik javítani az üzemeiben dolgozók munkakörülményeit, de tudja, hogy ez a munkája sosem fog véget érni. A Pegatron és az Apple egyaránt azt ígérte a brit közszolgálati tévé munkatársainak, hogy az általa felfedezett problémák kapcsán vizsgálatot indít.

A bangkai helyzettel kapcsolatban a cég elmondta, hogy a helyzet nagyon bonyolult, több tízezer forrásból szerzik be a fémet a kereskedők, akikkel az Apple kapcsolatban van. A vállalat szerint csak akkor tudná megakadályozni a szabályozatlan forrásból származó nyersanyag beszerzését, ha egyáltalán nem használna fel bangkai ónt. Ezt az Apple saját közleménye szerint gyáva lépésnek tekintené, ehelyett inkább folyamatosan próbálja kiszűrni a problémás helyzetet.

A BBC műsorában elhangzottakat átvette a világsajtó, ennek nyomán pénteken Jeff Williams, az Apple egyik felsővezetője körlevelet írt a vállalat brit részlegében dolgozóknak, melynek tartalmát a Telegraph című brit lap is közölte. Williams szerint a BBC műsorában egyoldalúan mutatták be a tényleket, például az indonéz ónbányászattal kapcsolatos dolgokat is. A cégvezető szerint az Apple egy iparági szervezeten keresztül dolgozik azon, hogy az indonéz ónkereskedőket számon lehessen kérni az illegális bányákból származó nyersanyagok eladásáért.