Rosszabbul alszunk, ha tableten olvasunk előtte

ebook-olvasók, kindle
Vágólapra másolva!
Egy amerikai kutatás szerint álmunkat a világító képernyős e-könyv-olvasók is megzavarják.
Vágólapra másolva!

Zavarhatja az éjjeli álmot a világító elektronikus könyv vagy táblagép olvasása elalvás előtt, mert hatással van az álom-ébrenlét természetes ritmusára. Számlájára írható a délelőtti álmosság is egy amerikai kutatás eredményei szerint. A vizsgálatot a bostoni Brigham and Women's Hospital szakemberei végezték, és az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) jelent meg.

A kutatók összevetették a világító e-könyv és a hagyományos, papírra nyomott könyv olvasásának hatásait. Az önkénteseket két csoportra osztották aszerint, melyiket olvasták. Az elektronikus könyvolvasók egyre elterjedtebbek és bizonyosan sok karácsonyfa alá kerül belőlük idén is. Már néhány korábbi e-olvasókról és más elektronikus eszközökről készült tanulmány is felvetette annak a gyanúját, hogy a kibocsátott fény valamilyen módon befolyásolhatja a szervezetnek a világosság és a sötétség normális változására adott válaszát.

Az egyik népszerű e-könyv-olvasó, a Kindle képernyője már dereng, hogy sötétben is lehessen olvasni Forrás: Origo



A két héten át tartó vizsgálatból az derült ki, hogy az elektronikus eszközökből áradó, speciális, rövid hullámú, általában kékszínű fény megzavarja a biológiai órát, amely a nappal-éjszaka, tehát az álom-ébrenlét váltakozásán alapul - mondta Anne Marie Chang, a kutatás vezetője.

"Azok a résztvevők, akik e-könyvet olvastak, lassabban aludtak el, kevesebb melatonin - alvással összefüggő - hormon termelődött a szervezetükben. A biológiai órájukat "előbbre állították", délelőtt álmosabbak és figyelmetlenebbek voltak mint azok, akik elalvás előtt hagyományos könyvet olvastak" - állapította meg a kutatás.