A legjobb appok az új mobiljához

karácsony mobil app top
woman dressed as father christmas looking at the mobile
Vágólapra másolva!
Mindegy, hogy Android, iOS vagy Windows Phone fut a mobilján, egy csokorban megtalálja a leghasznosabb alkalmazásokat.
Vágólapra másolva!

Idén is az okosmobil és a táblagép az egyik legvágyottabb ajándék. Önmagukban e kütyük sem elég jók, le kell tölteni rájuk olyan appokat, amikre szükségünk van. A három legnépszerűbb platformra gyűjtöttük össze a leghasznosabb appokat, amelyekről talán nem is hallott.

Ezeket az appokat keresi Androidra!

Ha androidos készüléket kapott, keresse meg a Play feliratú ikont a menüben, innen tudja elérni a Google áruházát, az alkalmazások között pedig keresővel tud kutatni. Ha új az eszköz, aktiválni kell rajta egy Google-fiókot, ezután válik lehetővé az alkalmazások, vagyis appok telepítése. Ha a fiók aktiválva lesz az eszközön, akkor a Play webes felületén - tehát a cikkünkben lévő linkeken is - elérhető a kínálat: a PC-n kiválasztott alkalmazások automatikusan települnek, ha a mobil vagy tablet internetre kapcsolódik.

Levelezésre a legtöbben a Gmailt használják, a Google levelezője már nemcsak a cég szolgáltatását, de külső postafiókokat kezel. Nemrég alaposan megújult a felülete, de ha valakinek még így sem elég egyszerű a kezelése, annak az Inboxszal vagy a Mailboxszal érdemes próbát tennie. Az előbbi a Google, az utóbbi a Dropbox tárhelyszolgáltató fejlesztése, mindkét appot arra optimalizálták, hogy le lehessen gyűrni velük a felhalmozódó üzenetek által jelentett káoszt. SMS-t az új Google Üzenetküldő appal lehet a legkényelmesebben küldeni és fogadni.

A Google Üzenetküldő appja Forrás: Origo

A telefon jóformán mindig nálunk van, ezért egy jó naptárappra is szükség van, ami lehetőleg a felhővel is szinkronizál. Az androidos készülékeken mindig van valamilyen naptáralkalmazás, de ez sokszor valamilyen elavult appot jelent. Pedig a Google Naptárból is letölthető új változat - vigyázat, sokszor a telepítés után két Naptár nevű app is kerül a menübe. A Sunrise Calendar is megér egy próbát remek felülete miatt. A telefon nyitóképernyőjére pedig a Dashclock widgetet ajánljuk, ez mindig mutatja a pontos időt, az elmulasztott hívásokat és az aznapi teendőket is.

Mindenki használja navigációra a mobilját, erre a beépített Google Térkép tökéletes is, de érdemes mellé letölteni a Nokia Here nevű programjának béta kiadását. Ez ugyanis offline is működik, teljesen ingyen, ami nagyon praktikus, ha külföldre utazunk. Ha a fővárosban él, még a BKK új Futár alkalmazása lehet segítségére, ez azt is jelzi, hogy mikor érkezik a következő jármű a megállóba.

A Nokia Here remek térképe Forrás: Origo



Létezik már Microsoft Office is Androidra, bár egyelőre csak telefonokra, tabletre nem. Gyakran kap Word, Excel vagy Powerpoint fájlokat? Ezeket most már tökéletesen megnyithatja és szerkesztheti okosmobilon is. A Microsoft alkalmazása megosztja a felhasználókat, vannak, akik inkább a MobilSuite-ra esküsznek, mert az gyorsabb és praktikusabb.

Másodlagos böngészőnek érdemes felrakni az Operát, ebben ugyanis a Rally nevű funkció jelentősen csökkenti a mobilnetes adatforgalmat: az oldalak, képek, videók tömörítve érkeznek a telefonra. Ha gyorsan be kell szkennelni valamit, a CamScannert érdemes bevetni, ez ugyanis automatikusan korrigálja a lefotózott papírlap torzítását és hibáit.

Ha nem elégedett a telefon beépített kamerájával, a Google Camera/Fényképezőgép alkalmazást töltse le helyette! Filmek nézegetéséhez az ES File Explorer és az MX Player a jó választás. Az előbbi egy fájlkezelő saját videolejátszóval, az utóbbi csak videolejátszó, ami szinte minden fájltípust lejátszik.

Erre van szüksége iPhone és iPad alatt!

Az iPhone és az iPad esetében a legtöbb jól használható alkalmazás alapvetően be van építve az iOS-be a naptártól kezdve az üzenetküldésen át a kameráig. Új appokat a főmenüben lévő App Store ikonkra kattintva telepíthet ezen a rendszeren. Bár az Apple beépített alkalmazása kezeli például a Google-nál tárolt naptárunkat, ha ezt lecserélnénk, az Androidhoz ajánlott Sunrise naptárprogram itt is rendelkezésre áll.

Egy kiváló kiegészítő app lehet képszerkesztésre a VSCO Cam is, amely rengeteg szűrőt és beállítási módot kínál. Ugyanakkor amióta az Instagram 5 új szűrőt mutatott be, és a VSCO Camhez hasonló felületre váltott, ott is remekül tudjuk tökéletesre szabni fotóinkat.

Az Instagram új szűrőivel felzárkózott a VSCO Camhez Forrás: Origo

Filmek nézegésére ott a beépített lejátszó, de az egy csomó fájlformátumot nem játszik le, arra viszont ott a - fizetős - AVPlayerHD. Az Apple saját felhőszolgáltatása, az iCloud népszerűsége a szeptemberi botrány óta visszaesett, sokan hátrahagyták és külső appra, például a Dropboxra váltottak át. Bár Tim Cook, a cég vezetője azt ígérte, biztonságosabb lesz a szolgáltatás, de az a tény, hogy sztárok fotóit lopták el onnan, többeket elriasztott róla.

IPadre és iPhone-ra is megjelent már a Microsoft Office: a Wordöt, az Excelt és a Powerpointot elég idétlen módon külön alkalmazásként lehet letölteni az Apple készülékeire. Az appok ingyen csak egy alapszintű megnyitási és szerkesztési lehetőséget adnak, a teljes funkcionalitáshoz elő kell fizetni az Office 365 szolgáltatásra, vagyis kvázi meg kell venni a teljes Office-t.

A Scanbot nevű alkalmazás több portál szerint is az év appja lett. Nem csoda, szuper minőségben szkennelni be a jegyzetet, könyvet, számlát, majd azt digitalizálja, így átírhatjuk, kihúzhatjuk, másolhatjuk, megoszthatjuk. QR-kód-olvasót is kapott az app. Sajnos a felülete még nem tud magyarul.

A Mailboxszal egy suhintással archíválhatunk, törölhetünk vagy időzíthetünk leveleket Forrás: Origo

A Gmail használatához a gyári kliens mellett a Mailbox az egyik legnépszerűbb kliens iOS-re: előbb iPhone-ra, majd iPadre is megjelent, ingyenes, ráadásul tud magyarul is. Az app hasonló a Google Inbox megoldásához: húzással, suhintással lehet kezelni a maileket, és a listázás (címkézés) is remekül működik rajta.

Hátránya, hogy egy kijelölt fájlt nem lehet egyszerűen behúzni az appba, az iOS pedig csak a beépített levelezőprogramját kínálja fel megosztásoknál, a Mailboxot viszont nem. Így viszont külön meg kell nyitni az appot és levélírásnál behívni a csatolni kívánt képet vagy videót. Szerencsére mostanság az iOS beépített levelezője is sokat fejlődött, így nincs már feltétlenül szükség külső alkalmazásra.

A Budai vár az Apple Maps 3D nézetében Forrás: Origo

Naviációra iOS-en is a Google Térkép az egyik legjobb megoldás, de az Apple Maps új, látványos 3D Flyover funkciója és a múholdas nézet elvarázsolta az iPhone-t vagy iPadet használókat. Sajnos erre a platformra egyelőre hiába keressük a Nokia offline is működő Here térképét, legalábbis egyelőre.

A stresszes hétköznapoktól véd meg a Sleep Better: ez nem egy egyszerű ébresztőóra, gyakorlatilag alvásfigyelővé alakítja a telefont. Minek a fitneszkarkötő, ha az iPhone is segít az aktivitás, az álmok, az alvási szokások megfigyelésében, és azok javításában: hogy aludjunk jobban, legyünk napközben kiegyensúlyozottak, pihentek. Sokan imádják a Wakie-t is, a közösségi ébresztőt, mellyel elkerülhetjük, hogy elaludjunk - kedves idegenek gondoskodnak róla.

Ne essen pánikba! Hasznos appok Windows Phone-ra

Biztosan sokan kapnak windowsos okostelefont karácsonyra, a Nokia, illetve most már Microsoft Lumia nevű készülékek közük több olcsó típus is népszerű itthon. Ezek a telefonok kissé fekete báránynak számítanak, mert kevesebb app készül Windows Phone-ra, mint Androidra vagy iOS-re, de segítünk kibogarászni a leghasznosabbakat. Appokat egyébként a kijelzőn jobbról balra lapozva felnyíló menü Áruház nevű pontján lehet letölteni.

A Windows Phone-on minden kicsit más Forrás: --

Első lépésként kapásból érdemes a Beállítások menüben megnézni, hogy van-e friss szoftver a készülékre, mert a Windows Phone 8.1 elég sok újítást hoz a 8-as verzióhoz képest, például kényelmesebb kapcsolgatni benne a wifit és a Bluetootht. A windowsos telefonokon alapból megtaláljuk a Nokia Here offline navigációt, de ha a Google Maps hiányozna, azt is megtaláljuk hozzá, és a BKK menetrendalkalmazása sem hiányzik. A Microsoft Office mobilváltozatát sem kell külön letölteni a windowsos mobilokra, ez is a rendszer része, ahogy a Skype internettelefon és a One Drive felhőtárhely appja is.

Külön kell letölteni viszont a Fájlok nevű új fájlkezelő appot, ami egyébként a Microsoft saját fejlesztése. Ha most kapta windowsos mobilját, valószínűleg megtalálható rajta a Lumia Camera alkalmazás is, de ha nem, töltse le, a remek beállítófelületű alkalmazással jobb fotókat készíthet, a Lumia Creative Studióval pedig klassz effekteket rakhat a képekre. Szkenner helyett a windowsos mobil is beválhat, csak fel kell rakni rá az Office Lens nevű ingyenes appot. A YouTube-ot elég bénán lehet elérni a beépített böngészőből, hivatalos app pedig nem készült hozzá, a nem hivatalosak közül a MetroTube-ot ajánljuk. Ha ön nem lát jól, sokszor veheti hasznát a Pocket Magnifier nevű appnak, amivel apró betűkkel írott szövegeket lehet könnyen felnagyítani a képernyőn jól olvasható méretűre.