Már oszcilloszkópon is lehet quake-ezni

Quake az oszcillátoron
Vágólapra másolva!
Egy finn programozó a világ egyik legismertebb 3D-s játékát alakított át úgy, hogy az elektromos mérőműszeren is elinduljon. Mint a világ egyik első videojátéka.
Vágólapra másolva!

A bizarr fejlesztés egy finn programozó, Pekka Väänänen munkája, aki a YouTube-on videót és publikált az oszcilloszkóp képernyőjén futó Quake-ről.

Az első videojáték futott ilyenen

Väänänen fejlesztése nem csak hatalmas munka, de óriási geg is: egy William Higinbotham nevű amerikai fizikus 1958-ban ugyancsak egy oszcilloszkópra készítette a világ egyik első grafikus videojátékát, a Tennis for Two-t, amelyben két játékos passzolgathatott egy labdát egymásnak. A játék történetéről részletesen itt olvashat.

Quake az oszcilloszkópon Forrás: Pekka Väänänen



A finn programozó egy néhány tízezer forintos Hitachi V-422 típusú oszcilloszkóp kijelzőjén való megjelenítésre alakította át a Quake-et, ez a berendezés eredetileg elektromos feszültségek mérésére és ábrázolására szolgál, nem programok, különösen nem játékok használatára.

Nem volt egyszerű

A játék átalakítása a készítő beszámolója szerint roppant bonyolult feladat volt, többek közt vektorosra kellett alakítani a játék grafikáját, hogy a műszer alkalmas legyen zöld vonalakkal megjeleníteni a játékteret és a fegyvert. Ráadásul a mérőműszer képernyője nem is olyan gyorsan reagál, mint egy rendes monitor, ezért az egész játéktér úgy néz ki, mintha fénnyel rajzolnák a levegőbe.