Már egy komplett drónt is ki lehet nyomtatni

Voxel 8
Vágólapra másolva!
A legújabb 3D-nyomtató már áramköröket is printel, nem csak műanyagot.
Vágólapra másolva!

Még ha valakinek a könyökén is jönnek ki a 3D-nyomtatott műanyag tokok és alkatrészek, az is lepadlózik a Voxel 8 nevű térbeli nyomtató láttán. Az asztalra helyezhető kütyü ugyanis a műanyag alkatrészek mellett akár komplex kialakítású áramköröket is képes nyomtatni - ehhez a forrasztóónhoz hasonló, elektromos áramot vezető tintát használ.


Ezzel a 3D-printerrel csaknem teljesen működőképes állapotban ki lehet nyomtatni például egy minidrónt, minimális szintű manuális szereléssel. A Voxel 8 használatát lehet manuális szereléssel is kombinálni: például a bizonyos fokig már kinyomtatott állapotú készülékbe kézzel behelyezhetők ledek, lapkák vagy más, nem kinyomtatható alkatrészek. A printerbe visszahelyezve pedig a készülék folytatja a rétegről rétegre való térbeli nyomtatást saját magától.

A két és félmillió forintnak megfelelő összegbe kerülő 3D-nyomtató működését a legkönnyebben a fenti videón látható gyorsított felvétel alapján lehet megérteni. Las Vegasban sok cég mutatott be otthoni, hobbicélokra is alkalmas, többféle műanyag alapanyaggal dolgozó 3D-printerrel, az olcsóbb típusok már 400 ezer forint körüli áron elérhetők.

A Voxel 8 nyomtató Forrás: Voxel 8