Ezek a mobilok tarolnak idén

lg g flex 2 ces 2015
A visitor holds a LG G Flex 2 smartphone in her hands durinig the 'Digital Experience' show at the 2015 International Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas, Nevada, USA, 05 January 2015. CES, the world's largest annual consumer technology trade show runs from 06 to 09 January 2015 and is expected to feature 3,500 exhibitors showing off their latest products and services to about 150,000 attendees. Photo: Britta Pedersen/dpa
Vágólapra másolva!
Las Vegasban, a világ vezető szórakoztatóipari expóján végignéztük, mit várhatunk idén az okostelefonoktól. Úgy tűnik, a legtöbben a fotózásra fektették a hangsúlyt, de az üzemidő javításán is dolgoznak már a háttérben. A nagy csúcsmobilokra viszont várhatunk márciusig.
Vágólapra másolva!

Az Alcatel standján komoly érdeklődés övezte a Pixi telefonok harmadik generációs példányait. Nem csoda, miután a cég bejelentette, hogy az új mobil egyszerre több operációs rendszert is képes futtatni.

Sajnos a helyszínen kiderült, a három szoftver (Android, Firefox OS, Windows Phone) nem azt jelenti, hogy én, mint felhasználó könnyedén váltok közöttük pillanatnyi igényeimnek megfelelően. A gyártó ezzel az opcióval a mobilszolgáltatóknak kíván kedvezni, akik eldönthetik, hogy a háromból melyik rendszerrel akarják árusítani a telefont ügyfeleiknek, ráadásul még különböző méret és felszereltség közül is választhatnak.

Onetouch Pixi 3 az Alcatel standján Forrás: Origo

Ennek ellenére nem kell leírni a telefont, a lapátkezeimnek még az ötcolos kijelzővel ellátott, legnagyobb Pixi 3 sem túl nagy: könnyel kezelhető, hüvelykujjal átérhető volt. A készülék vastagságát is sokan kritizálták, de nem egy LG görbemobiljához kell mérni, hanem a középkategóriás telefonokhoz, és akkor már nem tűnik zavarónak

Az viszont már igen, hogy a képernyő felbontása finoman szólva is kevéske: a legkisebb, 3,5 colos kijelzős Pixi felbontása megegyezik egy iPhone 3S-ével, pedig az a telefon még 2009-ben jelent meg. A nagyobb, 4-5 colos modellek képernyői is 854x400 pixelesek. Ezt a képminőséget már a legtöbb noname kínai készülék is felülmúlja, ráadásul a telefonok színei sem igazán vonzók.

Az Alcatel új mobilját Windows Phone-nal, Androiddal vagy Firefoxszal is kérheti a mobilszolgáltató Forrás: Alcatel

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a Pixi 3 nem a csúcskategóriás készülékekkel száll versenybe, sokkal inkább az olyan filléres példányok kihívója lehet, mint például a Motorola Moto E. Ha az embernek egy olcsó munkaeszközre van szüksége, amit nem kell féltenie, ez a típus jó választás lehet.

A ZenFone 2 egy igazi zászlóshajó

Az Asus is az idei CES-en mutatta be legújabb készülékét, a ZenFone 2-t: ez a tajvani cég első 64 bites telefonja. Az Intel legújabb lapkáját: egy nyolcmagos, 2,3 gigahertzes Atom processzort építettek bele, Androidból pedig a legújabb, 5.0-s kiadást futtatja.

Az Asus csúcsmobilja Forrás: Asus

Ha kételkednénk benne, hogy a ZenFone 2 igazi csúcskészülék, elég végigfutni a leírást: 5,5 colos full-HD kijelző, 4G, 13 megapixeles hátlapi kamera, háromezer milliamperórás akkumulátor, 4 gigabájt memória. A telefon lekerekített, csiszolt fémhátlapot kapott, elől megnövelt képernyőmérettel: a kijelző az előlap 72 százalékát foglalja el, alul-felül csak két vékony csík szegélyezi. A hangerőgomb az LG telefonjaihoz hasonlóan a hátlapon, a kamera alatt kapott helyet.

A hangerőgomb a kamera alá került Forrás: Asus

A Zenfone 2-est néhány héten belül meg lehet majd venni, a leggyengébb (2 gigabájt memóriával és 16 gigabájt tárhellyel szerelt) modell indulóára kártyafüggetlenül 200 dollár, azaz mintegy 55 ezer forint lesz, ami a felszereltségéhez képest nagyon is kedvező.

Nem az első, de a legvékonyabb

A ZenFone 2 mellett egy hasonlóan erős hardverrel és a telefonok körében szokatlannak számító háromszoros optikai zoommal rendelkező mobilt is bemutatott az Asus: ez a ZenFone Zoom. Ezt a készüléket kimondottan fotózásra fejlesztették: a 13 megapixeles kamerában tízrészes, nagy fényerejű lencserendszer és optikai képstabilizátor található, hogy rossz fényviszonyok mellett se mosódjanak el fotói. Kinézetre a telefon a Nokia 1020 készülékre hajaz: ha nem is az első mobil, melyet optikai zoommal láttak el, de az Asus szerint a világon a legvékonyabb.

asus zenfone zoom Forrás: Asus

Szelfimobillal jelentkezett a HTC

A HTC is 13 megapixeles hátlapi kamerával szerelte fel a Las Vegasban bemutatott Desire 826 készülékét. Az előlapi kamera képérzékelő szenzorát a cég Ultrapixel nevű technológiájával látták el, mellyel elvileg rossz fényviszonyok között is jó minőségű szelfiket lehet készíteni. A megoldás lényege, hogy háromszor annyi fény jut az érzékelőre, mint a korábbi típusoknál.

Tudását tekintve az új telefon a Desire 820 utódja (5,5 colos, full-HD kijelző, 2600 milliamperórás akkumulátor, 64-bites, nyolcmagos processzor és 2 gigabájt memória), ugyanakkor első ránézésre inkább a Desire Eye mobilra hasonlít, bár vele ellentétben nem kompakt méretű.

Szelfimobilt mutatott be a HTC Forrás: Htc

A képeket bővíthető, 16 gigabájtos háttértáron raktározza a mobil, ami már az új, 5.0-s Androidot futtatja, január végén kerül a boltokba, az árát egyelőre nem tudni.

Külső vakut a Lenovo csúcsmobilra

Éjjel vagy egy szórakozóhelyen valóban nem könnyű szelfizni, ezen problémára talált megoldást a Lenovo, amely a Vibe X2 Pro csúcsmobiljához kínál egy külső vakut, amit a mobil felső peremén lévő minijack fejhallgató-bemenetbe tudunk bedugni. Így lehet bármilyen sötét, a fotó biztosan jól sikerül, a kamera nem mond csődöt.

A Vibe Xtension Selfie Flash minden egyes alkalommal automatikusan villan, ha fotó készül a telefonnal. A működéséhez szükséges energiát saját akkumulátoráról nyeri, nem a telefont meríti, a telep kapacitása nagyjából száz villantásra elegendő.

A Lenovo csúcsmobilon mutatták be a vakut Forrás: Lenovo

Maga a telefon is Las Vegasban mutatkozott be, és a tervek szerint áprilistól kerül a boltok polcaira kék, rózsaszín és arany színben. Igazi csúcskészülék lett a Vibe X2 Pro: 64 bites processzorral, 4G-vel és 5,3 colos full-HD kijelzőjével. Hogy biztosan jól sikerüljön az a fotó, nem csak a hátul, de elől is egy 13 megapixeles kamerával szerelték fel.

Az első Kodak-mobil is fotócentrikus

Hogy szinte minden telefongyártó a fotózásra van ráállva, az nem kérdés, viszont az sem túl meglepő, hogy a Kodak első mobilja a képkészítésben jeleskedik. Az IM5 is egy 13 megapixeles hátlapi és egy 5 megapixeles előlapi kamerával van felszerelve. Az okostelefon egy átlagos, középkategóriás mobil: 5 colos HD-kijelző, 1 gigabájt memória és 8 gigabájt háttértár.

A Kodak IM5 nem meglepő módon a képszerkesztésben erős Forrás: DPA PICTURE-ALLIANCE/AFP

A Kodak saját, elsősorban képszerkesztő appjaival és szolgáltatásaival kívánja megnyerni magának a felhasználókat, kérdés, hogy ez vajon elég lesz-e. A telefon Android 4.4 KitKatet futtat, de a tervek szerint Lollipopra is frissíthető lesz. Európában 2015 első negyedévében kerül boltokba 250 dolláros áron, azaz kicsit több mint 65 ezer forintért lehet majd hazavinni. Az IM5-höz a fotós cég csak a márkanevét adja, a gyártását a Bullitt nevű brit cég végezteti Kínában.

Jelen volt a Galaxy S6 a CES-en?

Elterjedt az a pletyka, hogy a Samsung Galaxy S6 is bemutatkozik Las Vegasban, de csak “kivételes személyeknek” - sajnos ez esetben nem közéleti személyekről, sztárokról vagy újságírókról van szó, hanem inkább beszállítókról és partnerekről.

A SamMobile úgy tudja, az S6 mellett az S6 Edge is jelen volt a CES-en, zárt ajtók mögött - ez annyiban tér el az alapmodelltől, hogy kijelző jobb oldalát meghajlították. Hogy ez mire is jó? A vékonyka lehajtott képernyőrészen gyorsmenüket lehet megjeleníteni, az értesítéseket, üzeneteket, a pontos időt lehet megnézni, illetve virtuális gombokkal kezelni.

Ez vajon a Samsung Galaxy S6? Forrás: Origo

Az újabb és újabb szivárogtatások arra utalnak, az új készülék tényleg úton van. Nemrég egy oktatóvideo is megjelent róla, ugyanakkor azt nem a cég hivatalos YouTube-csatornáján osztották meg, így akár egy egyszerű hamisítvány is lehet.

Az előd, a Galacy S5 márciusban ünnepli egyéves születésnapját, így nagy esély van rá, hogy Barcelonában, a Mobil Világkongresszuson mutatják be utódját.

Szuperakkumulátort a mobilokba

Ha már Samsung, a dél-koreai cég készülékén mutatta be Las Vegasban a Storedot, hogy lehet kevesebb mint fél perc alatt szinte a nulláról teljesen feltölteni egy telefont. Az izraeli cég a Lenovóhoz hasonlóan egy bivalyerős akkumulátor kifejlesztésén dolgozik, amely megoldaná azt a problémát, hogy a csúcstelefonokat minden nap kell tölteni.

A Storedot nyolc hónapja mutatta be először a szuperakkumulátort, amely akkor még túl nagy és vastag volt ahhoz, hogy az egyre vékonyabb okostelefonokba be tudják zsúfolni. A mostani előadáson a 2 ezer milliamperórás akkumulátor már sokkal kisebb volt, és mindössze 3 perc volt teljesen feltölteni, de még mindig 5 milliméterrel vastagabb, mint normál társai.

Az akkumulátor méretén még van mit fejleszteni Forrás: AFP/Jack Guez

A cég 2017-es célkitűzései közt szerepel a méret csökkentése mellett a töltési idő felezése, illetve az energiasűrűség növelése - avagy hogy az akkumulátor tömege szerint mennyi energiát képes tárolni. Az akkumullátor nem csak gyors lesz, de környezetbarát és ellenállóbb: a több ezer töltési-kisülési ciklust jobban bírja, ez pedig jelentősen megnöveli élettartamát is.

A Storedot népszerűségét mutatja, hogy a CES alatt 17 tárgyalást folytattak le a legnagyobb okostelefongyártókkal, egyebek közt amerikai, kínai, dél-koreai és japán óriáscégekkel.