A Facebook tényleg tudja, ki lenne a barátunk

The Same Page
Vágólapra másolva!
Amerikáig utazott egy belga egyetemista azért, hogy kiderítse, valóban barátok lehetnek-e egy közel kétszer idősebb amerikai férfival, akit a Facebook algoritmusa ajánlott ismerősének.
Vágólapra másolva!

Minden felhasználó ismeri a Facebook nyitólapjának jobb oldalán található “Kit ismerhetek?” dobozkát, amely egy algoritmus alapján ismerőseink ismerősei közül ajánl lehetséges kontaktokat. Egy 24 éves, belga egyetemistának, Victor Van Rossemnek az oldal egy 49 éves amerikai férfit, Neal D. Retke-t ajánlotta kapcsolatfelvételre. “A Facebook azt javasolta, hogy legyünk barátok, és én azt gondoltam, hogy ez azért kissé abszurd” - nyilatkozta Van Rossem a Daily Mailnek.

A huszönöt évvel idősebb amerikaival egy távoli, közös ismerősön kívül a belga egyetemistának nem volt semmilyen kapcsolata - nem beszélve arról, hogy több mint nyolcezer kilométer választja el őket egymástól. A meglehetősen egyedi kinézetű és egyéniségű ismeretlen férfi misztikus, furcsa teremtményekről és művészi performanszairól készült fotói azonban annyira felkeltették az egyetemista érdeklődését, hogy ismerősnek jelölte az amerikai férfit, ám az nem igazolta vissza őt.

“A Facebook szerint barátok lehetnénk”

“Manapság az “Ismerősnek jelölöm” gomb megnyomásával bárkivel, bárhol barátok lehetünk. Ezt akartam visszavetíteni a való életbe.” - nyilatkozta az egyetemista. Végül előzetes kapcsolatfelvétel nélkül felkerekedett, és a texasi Austinba repült, hogy megkeresse nagy szakállt viselő, potenciális barátját egyik barátjával együtt, aki folyamatosan filmezett az utazás során.

Victor Van Rossem és Neal D. Retke már ismerősökként Forrás: The Same Page



A páros egy teljes hetet töltött Retke úr felkutatásával: a várost járva kérdezősködtek és rengeteg, a különc ismeretlent ábrázoló posztert ragasztottak ki, a következő szöveggel: “Ön ez az ember, esetleg ismeri vagy látta? A Facebook szerint barátok lehetnénk. Kérem, segítsen!” Egyedi pólókat is készíttettek “Neal D. Retke-t elnöknek!” felirattal. A fiúk tisztában voltak azzal, hogy esélyeik meglehetősen csekélyek még úgy is, hogy a közösségi oldalon található információk alapján tudták, a város mely helyeit látogatja leggyakrabban az általuk keresett férfi. Kitartásuk azonban elnyerte jutalmát: találtak valakit, aki ismeri az urat, és az ő javaslatát követve ellátogattak egy könyvdedikálásra.

A nagy találkozás

A belga egyetemisták a helyszínen boldogan, ám félve pillantották meg a keresett idegent: nem tudhatták, miként fog reagálni, amikor elmondják, kik ők és miért jöttek. Aggodalmuk alaptalannak bizonyult. “Miután felvázoltuk a helyzetet, csak nevetett és azt mondta: nos, megtaláltatok - mintha csak várt volna ránk.” Utólag kiderült, hogy a Facebook algoritmusának igaza lett: filmszakon tanuló belga egyetemista, és a különc amerikai férfi annyira összebarátoztak, hogy végül három hetet töltöttek együtt.



A belga egyetemisták egy félórás videóba sűrítették élményeiket. “Remekül szórakoztunk, és igazi barátként tekintek Nealre. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot Facebookon, és arról is volt már szó, hogy a nyáron meglátogat.” - nyilatkozta Van Rossem a Daily Mailnek.