Kiszivárgott: így néz ki az észak-koreai operációs rendszer

red star észak-korea
Vágólapra másolva!
Kiszivárgott a legújabb verzió az észak-koreai operációs rendszerből, bárki letöltheti és kipróbálja, de csak óvatosan: a fejlesztők célja a felhasználók megfigyelése volt.
Vágólapra másolva!

Kiszivárgott az internetre az észak-koreai operációs rendszer, a Red Star OS legújabb verziója. A Linux-alapú szoftvert bárki letöltheti és telepítheti a gépén. Ugyan elvileg ez már egy végleges verzió, az első jelentések szerint még sok hibát rejt, egyes részei pedig egyáltalán nem működnek. Vagy még béta kiadás lehet, vagy Észak-Koreában úgy gondolták, így is minden további nélkül ki lehet adni a rendszert használatra.

Így néz ki a Red Star 3.0 Forrás: blog.whitehatsec.com

A Red Star 3.0 leginkább az Apple operációs rendszerére hasonlít, érdekes, hogy az előző verzió még a Windows XP-re hajazott: úgy tűnik, Észak-Koreában is kiábrándultak a Microsoft rendszeréből.

A 2.0 még egy Windows Xp-re hasonlított Forrás: --

Ha valaki ki szeretné próbálni, tanácsos virtuális gépre telepíteni, és nem engedélyezni az internethasználatot sem. Ugyanis a fejlesztők elsősorban megfigyelésre: a felhasználók adatainak megszerzésére és tevékenységének nyomonkövetésére találták ki a rendszert.

Az első saját szoftvert 2002-ben fejlesztette a kommunista rezsim, előtte a PC-k többségén Windows futott. Az első verzió még csak a koreai nyelv északi dialektusát támogatta, később megjelent kínai, japán, orosz és angol nyelven is.

A böngésző egy módosított Firefox Forrás: blog.whitehatsec.com

A 3.0 elviekben 2013-ban jelent meg: a böngésző egy átalakított Mozilla Firefox, amely a "Hazám" nevet viseli. A programcsomagban benne van még egy szövegszerkesztő (Nedongmu - barátom) egy e-mail kliens (Pidulgi - galamb), lejátszó, számológép, rajzprogram, sakk, aknakereső és más játékok, ahogy természetesen vírusirtó (Ttakttaguri - harkály) és tűzfal (Phenjani erőd) is be van építve.

A galamb, a harkály és a Phenjani Erőd Forrás: blog.whitehatsec.com