Világ körüli útra indul a napelemes repülő

solar impulse napenergia repülő
Vágólapra másolva!
A Solar Impulse, a világ első napenergiával hajtott repülőgépe idén kísérletet teszt, hogy elsőként kerülje meg a Földet napenergia felhasználásával. A gépet átszállították Abu-Dzabiba, a tesztek megkezdődtek.
Vágólapra másolva!

Azt követően, hogy a Solar Impulse prototípusa nyolc világrekordot állított fel, amikor elsőként szelte át a két kontinens közötti légteret, majd átrepülte az Egyesült Államokat, a két pilóta Bertrand Piccard és André Borschberg elérkezettnek látta az időt, hogy vállalkozásukat 2015-ben egy világkörüli repüléssel koronázzák meg.

Csak napenergia hajtja Forrás: SI

Az öt hónapra tervezett, a Föld megkerülését célzó repülések 2015 március elején kezdődnek meg, és július végéig tartanak. A napelemes repülő bázisa Abu-Dzabiban, az Egyesült Arab Emírségek fővárosában lesz, így a gép innen indul, és ide fog visszaérkezni a világ körüli útjáról.

Napelemekkel borították felszínét Forrás: SI

A Solar Impulse 2 elrepül a Perzsa-öböl sivatagjai felett, majd a veszélyes indiai monszunt kikerülve átrepül a kínai nagy fal felett. Ezt az etapot két óceán feletti átkelés követi, közötte egy "álom" pihenőt tart Amerikában, majd az Abu-Dzabiba történő visszatérés előtt leszáll Ázsiában, Dél- és Észak-Európában, valamint Észak-Afrikában is.

Leszáll majd Európában is Forrás: SI

A napenergia-meghajtású gép első Föld körüli útja számokban:

  • 1 repülőgép: Solar Impulse 2
  • 2 pilóta: Bertrand Piccard és André Borschberg, akik felváltva vezetik majd a gépet az együléses pilótafülkéből
  • A fedélzeten szállított üzemanyag mennyisége: 0 liter
  • A tervezett út hossza: 35 000 km (22 000 mérföld)
  • Repülési idő: körülbelül 500 óra
  • 10 etap, amelyek közül néhánynak az időtartama meghaladja az 5 nappalt és éjszakát
  • A küldetés tervezett időtartama 5 hónap (2015 márciusától augusztusig)
  • 60 fős támogató csapat
Abu Dzabiból indul Forrás: SI

A Solar Impulse jelenleg az Abu-Dzabiból induló repülőút etapjainak egyeztetését végzi. "Mint minden, a történelemben elsőnek számító vállalkozás esetében, most sincsenek viszonyítási pontok. Mint korábban, most is számos kihívással fogunk szembesülni, ami elengedhetetlenül arra késztet majd bennünket, hogy kitoljuk a technológiai, az emberi és a navigálási teljesítmény határait" - írta a Solar Impulse partnere, az ABB közleményében.

Két hétig tartott az átszállítás Forrás: SI

A Si2-t a svájci Payerne repülőteréről teherszállító repülőgéppel szállították át Abu-Dzabiba. A két hétig tartó folyamat során az 1500 kilogramm súlyú gépet a több mint 6 ezer kilométerre lévő Abu-Dzabiba viszik. A legtöbb időt, 7 napot a motorok, légcsavarok, akkuk és gondolák kiemelése veszi el.

"A Solar Impulse Föld körüli repülőútja során bemutatja majd a tiszta energia nagy horderejű alkalmazásait"- mondta Bertrand Piccard. Partnere, André Borschberg hozzátette: "Azért esett a választásunk Abu-Dzabira, mert az éghajlata, az infrastruktúrája és a tiszta technológiák iránti elkötelezettsége miatt a legjobb és legalkalmasabb indulási pontnak tartjuk a Föld körüli repülés szempontjából."