3D-nyomtatással épül egy ház Amszterdamban

3d printing canal house nyomtatás ház
Vágólapra másolva!
Egy igazi csatornaházat - keskeny, gazdagon díszített oromzattal - épít egy holland építészcsapat. Mindezt pedig 3D-nyomtatással.
Vágólapra másolva!

Épül az első, teljesen 3D-nyomtatással készülő ház Amszterdam szívében. A város északi részén, a csatorna partján készül az épület, az Amszterdami Filmmúzeum mögött. Négy emeletes lesz, és 13 szobával fog rendelkezni.

3D-nyomtatással épül a csatornaház Forrás: 3dprintcanalhouse.com

A 3D Printing Canal House egy kísérleti projekt: a helyszín egyszerre kutatási, kiállítási és építési terület. A nemzetközi összefogással készülő házon cégek, egyetemek, kutatók, várostervezők és a helyi lakosok dolgoznak közösen.

A megépítés mellett azt figyelik, mennyire lehet a technikával csökkenteni az építési, szállítási költségeket, miközben a szerkezet szinte hulladékmentesen készül el.

Múltat és jövő ötvözi

A speciális holland projekt a jövőt és a múltat ötvözi: a csatornahálózatot 400 évvel ezelőtt hozták létre, a part mentén felhúzott épületeket kereskedőházként, raktárként, lakóházként használták. Minden egyes épületet könnyen fel lehetett ismerni, a keskeny, de egyedi, gazdagon díszített oromzatról.

A kulcselem a 3D-nyomtató, amelyet egy régi konténerből alakítottak ki a Dus iroda építészei. Az építőelem bioműanyag, azaz természetes anyagból előállított műanyag, jelen esetben 80 százalék növényi olaj - ezt a Henkel biztosítja. A kis fehér gyöngyöket aztán felhevítik, megolvasztják, majd gyakorlatilag tintaként használják a nyomtatóban.

Az építkezés lassan halad, ha elkészül egy réteg, rögzítik, utána jön a következő - milliméterről milliméterre haladnak. A réseket és a rögzítést biobetonnal végzik. Arra is gondoltak, hogy a csatorna mentén a ház ellenálljon az erősebb széllökéseknek is.

Nem a hollandok az egyetlenek, akik az építőiparban hasznosítanák a 3D-nyomtatást: a minnesotai Andrey Rudenko a megfelelő betonkeverék és a nyomtató finomhangolásával kinyomtatta álmai házát: egyelőre kicsiben. Ennél is híresebb a New York-i és a kínai példa.

A Guardianben bemutatott építési vállalat az építési hulladék és a felhasznált beton minimálisra csökkentése mellett kíván maximum 5 ezer dollárba kerülő, tömeggyártott házakat előállítani. A cég a minőség helyett a mennyiséget tartja szem előtt: a technikával egy nap alatt tíz házat is le lehetne gyártani.