A jövő héttől nem lehet Google Glasst venni

google glass szemüveg sisak virtuális valóság kiterjesztett vr ar
Vágólapra másolva!
Nem árulja tovább drága okosszemüvegét a keresőcég, legalábbis ebben a formában. Ha továbbfejlesztették, elvileg lesz utódja a jövőben a terméknek.
Vágólapra másolva!

A Google Glass okosszemüveget a cég eddig is korlátozott számban, béta tesztelői programja keretében, nem pedig kereskedelmi termékként árusította. A BBC szerint azonban a jövő héttől a 400 ezer forintos okosszemüveghez már így sem lehet majd hozzáférni, a termék árusítását beszünteti a Google.

Búcsúzik az okosszemüveg

Bár a Google Glass több területen is hasznosnak bizonyult - például műtéteket közvetítettek rajta az orvos szemszögéből, vagy pilóták számára küldtek rá kiegészítő információkat -, az eszköz a mindennapi felhasználó számára még használhatatlannak bizonyult. Nem csupán magas ára, hanem rövid, néhány órás üzemideje miatt is. Itt elolvashatja, hogy mi magunk miért nem voltunk elragadtatva a Google Glasstól.

A meglévő készülékekhez a Google továbbra is nyújt támogatást, bár új, fejlettebb szoftver már nem készül a szemüveghez - írja a TechCrunch.

A Google Glass lencse nélküli kiadása Fotó: Hajdú D. András - Origo


Az, hogy a Google nem árulja többé a termék nem végleges verzióját, nem jelenti azt, hogy a vállalat teljesen letett volna az okosszemüvegekről. A Glasst eddig a cég X-nek nevezett, kísérleti termékekkel foglalkozó részlegén fejlesztették, itt dolgoznak például a sofőr nélkül közlekedő járművek prototípusain is.

Az iPod atyjához került a projekt

Mostantól azonban a Glasst fejlesztő csapat vezetője, Ivy Ross közvetlenül Tony Fadell irányítása alatt végzi majd munkáját. Az Apple egykori designere a Nest felvásárlásával került a Google-höz.

Egy kis tapipad van elrejtve a keretben Fotó: Hajdú D. András - Origo


Ő tervezte ugyanis az okostermosztátot, amely képes megtanulni az otthon tartózkodók szokásait, és ennek megfelelően szabályozza a fűtést és hűtést. Éjjel, és ha nincs otthon senki, saját magától takarékos üzemmódra vált. A kütyütervezésben veteránnak számító Fadell tavaly nyár óta a Google összes hardverének fejlesztését felügyeli, amitől a cég azt várta, hogy jobban használhatók lesznek az eszközei.

Nem tudni, hogy ez a vég vagy megújulás

A Google szerint a cég elkötelezett a Glass újabb generációinak fejlesztése iránt, csupán a jelenlegi modellt küldte nyugdíjba. A felhasználók és szervezetek visszajelzései alapján a háttérben fejlesztik tovább a szemüveget, így szakmai nyomás nélkül tudnak dolgozni rajta. Azt azonban nem tudni még biztosan, hogy a mostani váltás egy új mérföldkövet, vagy a termék bukását jelenti.

A TechCrunch szerint az utóbbi egy évben már érezhetően kevés frissítés készült a szemüveghez. Ráadásul a Google is egyre inkább a speciális ipari alkalmazási lehetőségek felé kezdte pozicionálni a Glasst, míg a termék 2012-es első bemutatásakor még azt kommunikálta, hogy a kütyü az átlagember életét is megkönnyíti az utcán és otthon.

A beépített kamera és a miniatűr, átlátszó képernyő Forrás: AFP/Ole Spata

A Reuters által tavaly ősszel megkérdezett tizenhat fejlesztő közül kilencen már felhagytak a Google szemüvegére való fejlesztéssel, mert túlságosan korlátozottnak találták az eszköz képességeit. A Wall Street Journal korábbi információi szerint a Glassból az Intel lapkájára épülő új változat készülhet, ami még idén bemutatkozhat - de hivatalosan erről még semmit nem tudni.