A Google segít megtalálni az ellopott mobilt

google irányítópult dashboard
Vágólapra másolva!
Az Irányítópultban az összes telefont ellenőrizheti, amelybe fiókjával belépett egyszer.
Vágólapra másolva!

Ha elveszti a telefonját, vagy ellopják, az eszközt azonosító IMEI-szám nagy segítség lehet. Nem csak azt lehet vele lenyomozni, épp hol található a mobil, de ha megtalálták, be is lehet vele azonosítani, hogy ez a mi készülékünk.

Ha egy androidos telefont veszt el az ember, vagy lopják el tőle, a Google Irányítópultban bármikor előkotorhatja, hogy mi az IMEI-kódja az adott mobilnak. Egyebek közt azt is megtekinthetjük, hogy a mi felhasználói nevünkkel mely típusú készülékek és mikor voltak használatba véve, és melyik szolgáltatónál.

Megtekintheti eszközeit az Irányítópultban Forrás: Origo

Ha hálózatfüggő a telefon, be kell sétálni az egyik irodába, és az IMEI-kód alapján máris letiltják az összes hálózatról. Ha kártyafüggetlen, akkor – mint a Google is tanácsolja – forduljunk a rendőrséghez. Az Eszközkezelő csupán arra szolgál, hogy viszonylagos pontossággal megnézzük, épp hol található a mobil, illetve zárolhatjuk, törölhetjük róla az adatokat, vagy a hatóságot segítendő meg is csörgethetjük távolról.

Az adatokat is törölhetjük távolról Forrás: Origo

Az Apple októberben bővítette a felhőtárát újabb szolgáltatással, amellyel leellenőrizhető egy iPhone aktiválási zár állapota. Az IMEI- vagy sorozatszám megadásával bárki megnézheti, hogy egy használt iPhone esetében belépve maradt-e az eredeti tulajdonos. Ugyanis helyreállítás után a készülék addig nem aktiválható, amíg az Apple ID-felhasználónevet és -jelszót meg nem adjuk.