Elszakadt a konnektortól a Google robotja

boston dynamics atlas robot
Vágólapra másolva!
Átépítették Atlast, a robotot, már egy órán át tud sétálni akkumulátorról.
Vágólapra másolva!

Az Atlas nevű humanoid robot legutóbb tavaly ősszel került a hírekbe, amikor A karate kölyök című film főszereplőjének mozdulatait utánozta néhány betontéglán állva.

Most azonban ennél fontosabb mérföldkövet értek el a Google tulajdonában lévő Boston Dynamics robotgyártó cég fejlesztői: úgy alakították át a gépembert, hogy az végre hálózati áramtól függetlenül is működjön. Ehhez a robot teljes testének nagyjából hetvenöt százalékát teljes egészében át kellett építeni - gyakorlatilag csak az alkarja és a lábai maradtak az eredetiek. Az egyszerű sétálás mellett a robot képes tárgyakat, szerszámokat használni, és önmagától fel is tud állni.

Az új Atlas felsőteste Forrás: Darpa

Egy órán át tud sétálni

Az Atlas új változata áramvonalas, fehér mellvértet kapott, hátizsákként pedig egy jókora akkumulátorcsomagot cipel, ami nagyobb kapacitású egy átlagos gépjármű telepjénél. A DARPA honlapja szerint a robot hátán lévő telep 3700 wattórányi villamos energiát tárol, ami nagyjából két napig folyamatosan tudna működtetni egy átlagos hűtőszekrényt.

A 156 kilós és 1,88 méter magas Atlas az akkumulátorról egy órán át tud sétálni, pedig a telep által megnövelt tömege miatt egy sor alkatrészét könnyebb kivitelűre cserélték a Boston Dynamics kutatói.

Az Atlas robot 1,88 méter magas, hátizsákként visel egy jókora akkumulátorpakkot Forrás: DARPA

Nyáron élesben tesztelik

A DARPA, az USA védelmi minisztériumának kutatóügynökségének pályázatára készülő gépember továbbfejlesztett változatának képességeit június elején, a DARPA robotversenyén fogják élesben tesztelni Kaliforniában hét másik fejlesztőcsapat gépeivel együtt. A győztes kétmillió dolláros támogatást nyerhet el az ügynökségtől.

A vezetékektől független működést nem csak praktikus okokból kellett megoldania a fejlesztőknek, ez a versenyen elvárás is, és a vezérlést is vezeték nélkül kell megoldani, a feladatok megoldásában ember nem segíthet a gépeknek.

Az Atlas új változata már a robot eldőlésétől védő, a plafornról lelógó biztonsági pánt nélkül is képes közlekedni, és sokkal halkabban működnek, és erősebbek is elődjénél a benne lévő motorok. Megújult a gépember keze is, most már képes csupán csuklójának mozgatásával lenyomni a kilincset és kinyitni egy ajtót, míg korábban ehhez az egész karját mozgatnia kellett. Atlas mozdulatait a testében három fedélzeti számítógép érzékeli.