Attól még bukhat a Windows, hogy ingyen van

microsoft holo studio windows 10
Vágólapra másolva!
Lehet, hogy a hologramszemüveg bukta lesz, a mobilunkat pedig nem fogjuk lecserélni a Windows 10 miatt. Hiába adja ingyen a Windowst a Microsoft, ez még önmagában nem garancia a sikerre.
Vágólapra másolva!

Minden korábbi bemutatójánál érdekesebb és látványosabb show-t hozott össze a Microsoft szerda este a készülő Windows 10 premierje alkalmából. Ezúttal az előadók nem mélyedtek el túlzottan az átformálódó Start menü működésének részleteiben, inkább az Apple premierjeit jellemző pörgős előadásokat tartottak. Még a végére is volt meglepetésük: kiderült, hogy az új Windowst már holografikus szemüveggel is lehet használni. Ehhez hasonló szerkezetet korábban senki sem látott.

A Microsoft sikeresen elkápráztatta a fél világot, mostanra azonban megjelentek a bejelentés első elemzései, amelyek már sokkal józanabbul ítélik meg a redmondi cég helyzetét. Sorra vesszük a Windows 10-et fenyegető kockázatokat.

Nem csak a Windowst adják ingyen

A szerdai bejelentés legfontosabb híre, hogy a Microsoft ingyen adja majd a Windows 10-et azoknak a felhasználóknak, akik legális Windows 7-et vagy annál újabb szoftvert használnak. Az így megszerzett szoftvert korlátlanul lehet majd használni azon a gépen, amire feltelepítették, nem fog lejárni idő előtt. A cég korábban is tett hasonló gesztusokat, a Windows 8-at például a megjelenést követő első hónapokban néhány ezer forintért lehetett megvenni.

Mindenen Windows 10 fog futni Forrás: Microsoft

Összességében azonban egy operációs rendszer ingyenessége már nem akkora dobás, mint amekkora néhány évvel korábban lett volna. Az Apple gépeit használók nagyjából két és fél éve ingyenesen frissítenek a Mac OS X újabb kiadásaira. Táblagépet vagy okostelefont sem vesz senki szoftver nélkül, és az Android és az iOS frissítéseiért sem kell külön fizetni. Az, hogy ez most már a Windowsnál is így lesz, inkább felzárkózásnak tűnik, nem igazi forradalomnak.

A cég úgyis olyan ügyesen építi be a saját szolgáltatásait, hogy lehetőleg majd tőle bérelnek tárhelyet az emberek, így a szoftver ára helyett a szolgáltatásokból pótolja majd a bevételeit: az Office online megvehető kiadásához például már korlátlan felhőtárhely is jár.

Készek állunk egyáltalán egy holoszemüvegre?

Kizárólag a Windows 10-et futtató eszközökkel lesz lehetőség egy újfajta számítógépes eszköz, a holografikus szemüveg használatára. Az új szoftver premierjére érkező HoloLens tulajdonképpen a virtuális sisak és az okosszemüveg keveréke. Előnye, hogy lehet benne látni a külvilágot is, nem csak a digitálisat, viszont látványos virtuális tájat képes kirajzolni az ember elé. Akár Mars-béli táj, akár Minecraft-építmények is kirajzolódnak látóterünkben, egy másik képen a konyha falára virtuális recepteket rajzol a gép. A tárgyak háromdimenziósak, a holoszemüveggel a fejünkön körbe is lehet járni őket.

Egy óriási szemüvegben főzünk majd a konyhában? Biztos ez a jövő? Forrás: Microsoft

A HoloLens Redmondban bemutatott prototípusa még hatalmas, bár a Microsoft azt ígéri, hogy a végleges modell sokkal kompaktabb lesz, még így is nehéz elképzelni, hogy mondjuk a konyhában, főzés közben egy síszemüveghez hasonló berendezést viselünk majd az arcunkon. A Forbes amerikai üzleti lap szerzője például szkeptikus a HoloLens átütő sikerét illetően. Szerinte a Microsoft az Xboxszal debütált Kinect mozgásérzékelő kamerát is az emberek mindennapi életét megreformáló eszközként tálalta, ez azonban nem valósult meg. Bár a Kinect is lehetővé tenné, hogy távirányító nélkül, hangparancsokkal tévézzünk az Xbox One konzolon, a valóságban mindenki csak ugrálós játékokkal használja, újabban pedig már azokból sincs sok.

Hirtelen mindenki lecserélné a kütyüit?

A Wired cikke szerint is lenyűgöző újdonságokat mutatott be a Microsoft, a bökkenő csupán ott van, hogy a verseny, amire szánja ezeket, már rég lezárult. A szituációt remekül illusztrálja az Austen Allred Twitterjére feltöltött fotó a redmondi bemutatóról: ezen jól látszik, hogy az újságírók többségének ölében egy-egy Apple számítógép van. Igaz, ez némileg torzít a valóságon – hiszen aki nem amerikai internetes tudósító, annak nem feltétlenül van drága MacBookja –, a helyzetet mégis remekül illusztrálja.

A Wired szerzője szerint az iOS és az Android mostanra már uralja a mobileszközök piacát. Ez azért komoly baj a Microsoftnak, mert akármilyen jól is lehet majd használni a Windows 10-es számítógéppel a Windows 10 okostelefonos változatát, annyi pluszt biztos nem tud nyújtani, hogy valaki eladja az Androidját vagy iPhone-ját, és egy ilyen készüléket vásároljon.

Pedig az eladási számok alapján a legtöbb potenciális vásárló már megvette valamelyik rivális gyártó termékét, és azt évekig fogja használni – táblagéppel például több évre tervez a tipikus vásárló, ami azt is jelenti, hogy sokan csak majd a Windows 10 utódjának megjelenésekor terveznek cserét.

Egy Office-tól lesz vonzó a mobil?

Ha pedig nincs elég eszköz az emberek kezében, a fejlesztők nem fognak appokat készíteni rájuk. Ez jelenleg különösen nagy gond a Microsoftnak: fontos online szolgáltatók applikációi hiányoznak a mobilos és számítógépes szoftvereinek appboltjából. A helyzet valamelyest biztosan javulni fog a Windows 10-zel: az erre készülő appok már futni fognak a Windows 10-es mobilokon, táblagépeken és az Xbox One konzolon is, tehát az elérhető eszközök száma biztosan emelkedik, vonzóbb lesz a fejlesztők számára.

Rendben, a laptopunk Windows 10-es lesz. De lecseréljük a mobilunkat is emiatt? Forrás: Microsoft

Meglepően sokat vár a cég az Office mobilverziójától. A többek közt Wordöt, Excelt és Outlookot tartalmazó programcsomag lebutított kiadása eddig is elérhető volt a cég mobilszoftverében, de a mobilos Windows 10-be már teljes funkcionalitású verziók kerülnek. Ennek egy táblagép esetében még van is haszna, de azt nehéz elképzelni, hogy valaki miért akarna windowsos telefont venni egy beépített Office kedvéért. A bejövő táblázatok, dokumentumok megjelenítésére már most is léteznek appok, óriási táblázatokat pedig valószínűleg senki sem a miniképernyőn áll neki szerkeszteni.

Azok tesztelték, akik amúgy is kedvelik?

Csütörtök esti cikkében a Forbes is ekézi a Windows 10-et. Adam Hartung cikke szerint a készülő rendszerrel az a legnagyobb baj, hogy a Microsoft olyan emberekkel teszteltette, akik amúgy is hűséges felhasználói, és a Windows 8-at használnak - legalábbis a bemutatón vetített képsorok erre utalnak. A szerző szerint ez öreg hiba, helyesebb lett volna a már rég iOS-t vagy Androidot használók körében vizsgálódni arról, milyennek szeretnének egy Windowst. Hartung úgy gondolja, hogy a hűséges felhasználók véleménye nyomán születő változtatások húzzák ki a céget a bajból, hanem pont a más platformra váltóké segíthetne ebben.

A Microsoft tévesen gondolja, hogy az emberek arra várnak, hogy végre minden eszközükön Windows fusson. A felhasználókat ez nem érdekli, ők mindegyik kütyüből megveszik a legszimpatikusabbat, nem fogják kidobni a meglévő iPadjüket és androidos mobiljukat csak azért, hogy egyetlen platformra váltsanak. Hartung úgy véli, hogy a Microsoft a bemutató alapján egyszerűen úgy tesz, mintha nem akarna tudomást venni arról, hogy van két nagyon is sikeres riválisa a piacon.