Az ön kezével rajzol a robot

Teacher robotkéz
Vágólapra másolva!
Ha felcsatolja kezére, gyönyörűen rajzolni vagy zongorázni is megtanítja egy dán fejlesztésű robot.
Vágólapra másolva!

Egy koppenhágai végzős tervezőmérnök találmánya megfordítja az idáig megszokott szerepeket, melyben az ember tanítja meg a gépeket bizonyos feladatok elvégzésére. A Teacher nevű, kézre kapcsolható gép használójának ujjait irányítva taníthatja meg az embert rajzolni vagy zongorázni.

Olyan, mint egy tanár

Saurabh Datta, a gép készítője általános iskolai emlékeiből merített ihletet a szerkezet tervezésekor. Tanára az ábécé tanítása során az izommemóriát hívta segítségül: a betűkön vezette diákjai kezét, így segítette elő a megfelelő mozdulatok rögzülését az agyban és a kéz izmaiban. Datta ezt ültette át a technológia nyelvére, és egy olyan szerkezetet alkotott, ami a gyengéden, mégis határozottan irányító tanári kezet hivatott utánozni egyes finom mozdulatok megtanulása során, legyen az rajzolás vagy zongorázás - írja a Wired.

Megfelelő irányba kényszeríti az ujjat Forrás: dattasaurabh.com

A Teacher az úgynevezett érintési és mozgási visszajelentés elvét használja, melynek lényege, hogy a gép bizonyos mozdulatok elvégzése közben vagy után valamilyen módon jelzést küld a felhasználónak. Ez leginkább a mobiltelefonok haptic feedback funkciójára hasonlít: ez biztosítja, hogy ha megnyomunk egy virtuális gombot az érintőképernyőn, egy pillanatra az egész készülék megremeg. Emellett a videjátékos irányítókban alkalmazott force feedback technológiát is alkalmazza az eszköz: ez az a megoldás, ami például játékkormányokban tart ellen, amikor egy gyors kanyart próbálunk bevenni egy virtuális autóval.

Amikor egy robot tanítja az embert

Régóta megszoktuk már, hogy az emberek alkotta gépek azt teszik, amire tervezték, beprogramozták, megtanították őket. Ezt a hagyományos felállást fordította meg már első, Forced Fingers nevű találmányával Datta: a csuklóra rögzített, szervomotorral irányított szerkezet egy apró kar segítségével irányította az ember ujját a zongora billentyűin, előzőleg betáplált mozdulatokat reprodukálva.

A robotkar mozgatja az emberi kart Forrás: dattasaurabh.com

Ennek továbbfejlesztéseként született meg a Teacher végső prototípusa, ami a rajzolás elsajátítását hivatott elősegíteni, és a Stanford Egyetem idei hallgatói konferenciáján is bemutatásra került. A készülékethét nap alatt, egy szétszerelt 3D-nyomtató alkatrészeiből építette a mérnök, amelyeket egy olcsó Arduino lapka irányít, olyan érzékelőkkel kiegészítve, amelyek mérik a mozdulatok közben kifejtett esetleges ellenkezést, és az izmok bioelektromos aktivitását.

Az ember mindig ellenáll

A kísérletek során nem minden zajlott zökkenőmentesen. A Teacher különböző geometriai ábrák rajzolásának tanítása közben vibrálással és erőkifejtéssel tereli a megfelelő irányba a mozdulatokat. A készítő elmondása szerint a feszültebb pillanatokban a gépet kipróbáló emberek hajlamosak voltak erővel átvenni az irányítást a gép felett - ez némileg aláásta az eredeti célt, vagyis a gép segítségével történő, érintésen és mozdulatokon alapuló tanulást.

A Teacher alkatrészeire bontva Forrás: Saurabh Datta

A fiatal mérnök szerint a többszintű irányítás megosztás jelenthet erre megoldást, hogy a felhasználó ne érezze úgy, hogy a gép dominálja őt - hiszen a végső cél egy olyan robot megalkotása, ami segíti az embert meglévő képességeinek kiaknázásában és fejlesztésében.