A főnöktől is megvéd a nyugikapszula

orb positive work culture
Vágólapra másolva!
Munkahelyekre szánják a külvilágot kizáró relaxkapszulát, de tanulni is jó benne.
Vágólapra másolva!

Megnyugtató hangokkal és vizuális tartalmakkal frissíti fel használóját az Orrb nevű high-tech pihenőkapszula. Fejlesztői szerint pár perces elvonulás után produktívabban folytatódhat a munka.

“Az Orrb olyan menedék, ahol az emberek relaxálhatnak, feltöltődhetnek és fejleszthetik magukat” - magyarázta a tervező a Wired kérdésére. Az angolszász országokban vált először divattá, de az utóbbi évtizedben hazánkba is begyűrűzött a hatalmas, egyterű irodák használata, ahol sok ember dolgozik egyszerre. A kikényszerített csapatmunka, a személyes tér effajta beszűkülése és az elvonulás korlátozott lehetősége nem csupán a munkában való teljesítményre, hanem a mentális és fizikai egészségre is bizonyítottan kihatással van.

Az Orrb kapszulája Forrás: Orrb Technologies

Most lett elég fejlett a technológia

Erre a helyzetre próbált megoldást találni Lee McCormack tervező, az Orrb Technologies cég alapítója, amikor megalkotta az Orrb relaxációs kapszuláját. A futurisztikus szerkezet ötlete a kilencvenes években ötlött fel McCormack fejében, ám akkor még nem sokan tartottak szükségesnek egy ilyen berendezést.

Azóta azonban a csapatmunka egyre nagyobb térnyerésének következtében elszaporodtak a nagy, közös terek a munka világában is, ahol elvárás a folyamatos pörgés. Egy ilyen környezetnek az előnyei mellett sok hátulütője is van: kimutathatóan csökken a koncentráció, így a munkavégzés hatékonysága is, emellett ingerlékenységhez és gyors kiégéshez is vezethet, ha nincs lehetőség a feltöltődésre.

Az élmény sincs ingyen

Erre a problémára próbál megoldást nyújtani az Orrb, amit a tervező Japánban és Indiában szerzett élményei ihlettek: az elvonulók 5, 10 vagy 15 perces személyre szabott programokkal töltődhetnek fel. Ezek egyébként nem járnak ingyen, a cég előfizetési díjat szed a kapszulában használható relaxprogramok használatáért.

Fekete színben is kapható Forrás: Orrb



A csomaggal legfeljebb ötven felhasználó ülhet a kapszulába személyáre szóló chipkártyájával,, amivel a maga igényeire szabhatja a megjelenő tartalmakat. A 170 centiméter magas, egy méter széles és két méter hosszúságú kapszulát magára záró felhasználó emberekl megnyugtató légzéstechnikákat sajátíthatnak el a képernyőn megjelenő audiovizuális tartalmak segítségével, de akár egyéni wellness és irányított meditációs foglalkozásokon is részt vehet, kényelmesen elfekve. Az Orrbot megvásárló cégeknek lehetőségük van arra is, hogy saját tananyagaikat ltöltsék fel a kapszulába.

A Galaxis útikalauzban is felbukkant

Az idáig csak szűk körben ismert Orrb több neves klienssel rendelkezik. A Disney például mindjárt 25 nyugikapszulát rendelt a brit gyártótól korábban, ezek egyike a Galaxis útikalauz stopposoknak című filmben is látható volt. A McLaren Forma-1-csapat szintén bevetette a készüléket pilótái képzéséhez, az amerikai hadseregnél pedig a poszt-traumás stressz enyhítésére használják.

Hasonló megoldással rukkolt elő korábban a Metronaps is: a 2003-ban alapított cég ergonomikus kialakítású, lehajtható tetejű, sci-fi filmekbe illő egyszemélyes fekhelyei szintén a munkahelyi relaxációt hivatottak biztosítani. A Google több telephelyén alkalmazza ezt a megoldást világszerte.

Az Orrb kereskedelmi forgalomban idén áprilisban jelenik meg. A kapszula és a hozzá tartozó szolgáltatás-csomag áráról a szervezetek a gyártónál érdeklődhetnek, ami a Metronaps csaknem 13 ezer dolláros, vagyis mintegy három és félmillió forintnak megfelelő vételárából kiindulva feltehetően azt jelzi, hogy a pár perces elvonulásnak és feltöltődésnek valószínűleg borsos ára lesz ennél a gyártónál is.

Aki még ennél is nagyobb nyugalmat szeretne, annak az izolációs kapszulát érdemes kipróbálni, amelyben testhőmérsékletű, nagy koncentrátumú sós vízben lehet lebegni. Erről a high-tech relaxációs eszközről korábbi cikkünkben olvashat.