Gamerekből lesz a legjobb drónpilóta

Drone film norvég dokumentumfilm
Vágólapra másolva!
A Drón című norvég dokumentumfilm bemutatja, hogy változtatják meg a drónok a háborút, s ezzel egyben az emberek életét.
Vágólapra másolva!

Bunkerek és katonai központok mélyéről irányítják a drónokat az amerikai pilóták, azon fiatalok, akiket már videojátékokkal képeznek ki a "bevetésre". A militainment (military+entertainment) mozaikszó így keletkezett: az amerikai hadsereg támogatja az olyan játékok fejlesztését, amelyeket aztán felhasználhat saját céljaira is.

Ezek a fiatalok ülnek az irányítóközpontban, vezérlik a pilóta nélküli repülőgépeket, melyeket nem csak felderítésre, de támadások végrehajtására is felhasznál az Egyesült Államok hadserege. Az úgynevezett "járulékos veszteség" pedig nem kevés, miközben a "rosszfiúkat" üldözik, akadnak civil áldozatok is.

A drónok megváltoztatták a hadviselés módját Forrás: Flimmer Film

A felelősség pedig ezen fiatal tisztek kezében van: az apró fekete sziluettek alapján határoznak róla, megnyomják-e a gombot, vagy sem. Háborút megjárt társaikhoz hasonlóan komoly megrázkódtatáson, stresszhatáson esnek át, mire a seregből távoznak.

Rengeteg az áldozat

Ajman az-Zawahri, az al-Kaida szónokának levadászása közben legalább 76 gyermek és 29 felnőtt vesztette életét, bár többször halálhírét keltették az egyiptomi orvos állítólag még mindig él: Oszama bin Laden 2011-es megölését követően átvette a terrorszervezet irányítását.

Az Oknyomozó Újságírás Hivatalának (BIJ) becslése szerint 41 célszemély megölésére tett kísérlet közben legalább 1147 volt a civil áldozatok száma Pakisztánban és Jemenben.

Film a drónháborúról

A drónháborúról készült norvég dokumentumfilm a CIA titkos akcióját mutatja be két szemszögből: a gépek elől bújkálók életét követi Pakisztánban, illetve megismerteti a nézővel a drónpilótákat, akik maguk küzdhetnek meg a hadviselés ezen új formájával.

A CIA titkos akcióját mutatja be a dokumentumfilm Forrás: Flimmer Film