Elítélték a Silk Road alapítóját

silk road ross ulbricht
Vágólapra másolva!
Elítélték a Silk Road alapítóját: mind a hét vádpontban bűnösnek találták, életfogytig tartó börtönbüntetésre számíthat.
Vágólapra másolva!

Mind a hét vádpontban bűnösnek találta Ross Ulbrichtet a manhattani bíróság, a Silk Road egykori internetes drogáruház alapítója így akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphat. Az illegális áruházból nem csak heroint vagy LSD-t lehetett rendelni, hanem mindenféle betiltott dizájner dorgokat, betiltott gyógyszereket, fegyvereket, hamisított műszaki cikkeket is. Az ügyészek állítása szerint a 30 éves férfi összesen 18 millió dollárt, azaz 4,8 milliárd forintot keresett két év leforgása alatt.

Ross Ulbricht életfogytig tartó börtönbüntetésre számíthat Forrás: Az Ulbricht-család felvétele

Ugyan a védőügyvéd hangsúlyozta, Ulbricht nem volt felelős a szájton átfolyó illegális kereskedelemért, a Silk Road létrehozása után nem sokkal hátra is hagyta azt, az ügyészek szerint nem tett semmit annak megakadályozására, hogy az áruházat törvénytelen tevékenység lefoytatására használják fel.

Bűntett egy oldal üzemeltetése?

A bíróság egyértelmű üzenetet kívánt küldeni mindazoknak, akik az anonim hálózatok leple alatt akarnak illegális kereskedelmet folytatni, a szintén anonimitást biztosító kriptovalutákkal, mint a Bitcoin, bevédve magukat.

A bíróság épülete előtt tüntettek Forrás: AFP/Spencer Platt

A Silk Roadot 2013-ban kapcsolták le, Ulbrichtet az év októberében fogták el a Szövetségi Nyomozóhivatal (FBI) munkatársai. A férfi szülei az ítélet után összeomlottak, úgy vélték, a védelmet akadályozták abban, hogy a fiúk ártatlanságát igazoló, perdöntő bizonyítékokat mutassanak be. Többen tüntettek a bíróság épülete előtt, mondván az internetes oldalak üzemeltetése nem bűncselekmény.

Elindult az új Silk Road

A Silk Road számos utánzata indult el az elmúlt másfél év során, januárban indult be a Silk Road Reload, amelynek szolgálrtatásait már nem Tor-hálózaton hanem az Invisible Internet Project, az I2P hálózatán keresztül lehet elérni. Ez a Torhoz hasonlóan ugyancsak az anonimitást biztosítja a netezőknek és a honlapok működtetőinek, használatához külön kliensprogramot kell feltelepíteni.

Míg az eredeti Silk Roadon kizárólag Bitcoinnal lehetett fizetni, a Reloadedben már összesen nyolcféle internetpénzt, többek közt a Darkcoint, Dogecoint és az Anoncoint is elfogadják. A kriptopénzek alkalmazása azért fontos, mert az ezekkel való fizetés útvonalát nem lehet úgy visszakövetni, mint mondjuk egy bankkártyás fizetését.

Havi egymillió dollárt termelt

Becslések szerint a nevét a történelmi kereskedelmi útról kölcsönző Silk Road havonta több mint egymillió dolláros forgalmat bonyolított az illegális termékek értékesítéséből.