Életveszélyes szelfik: a kattintás után meghaltak

szelfi facebook fotó
Szelfiznek mobillal
Vágólapra másolva!
Vannak alkalmak, amikor bár látványos lenne, de kifejezetten felelőtlen és veszélyes szelfiket készíteni. Egy hegytetőn, folyó mentén, hídon, repülés vagy vezetés közben elkattintott fotó az ember életébe is kerülhet.
Vágólapra másolva!

Sokan szeretnek olyan helyzetekben szelfit készíteni, amikor az nem lenne indokolt: ezzel nemcsak saját, hanem mások életét is veszélyeztethetik. A héten zárult le az Amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Ügynökség (NTSB) vizsgálata, amely megállapította, hogy tavaly májusban egy Cessna 150K kétszemélyes kisrepülőgép is nagy valószínűséggel felelőtlen szelfizés miatt zuhanhatott le. A balesetben a pilóta és utasa is szörnyethalt.

Valóban szemet gyönyörködtető fotókat lehet készíteni a magasból, ám az utasszállító repülőgépek pilótafülkéjében szinte mindenhol a világon tilos az elektronikus eszközök használata: a pilóták a szelfizéssel rengeteg szabályt megszegnek, és az utasokat is veszélybe sodorják. Csak az Egyesült Államokban három repülőbalesethez is vezetett ezen szabály figyelmen kívül hagyása.

Balesetet okozott az autópályán

Tavaly áprilisban Courtney Sanford járműve áthajtott a szomszédos sávba az autópályán, teherautónak ütközött és az útról lesodródva kigyulladt. A teherautó 73 éves sofőrje sértetlenül hagyta el a baleset helyszínét, Sanford azonban életét vesztette. A hatóságoknak a nő barátai mondták el: Sanford közvetlenül a baleset előtt egy szelfit tett közzé Facebook közösségi oldalon. “Szomorú emlékeztető ez mindenki számára: az autóban a vezetésre kell figyelni.” - mondta a rendőrség szóvivője.

Elsült a fegyver a kezében

A 21 éves Oscar Otero Aguilart Mexikóvárosban érte a halál, amikor töltött fegyverrel pózolt egy önportréhoz, és a kibiztosítatlan pisztollyal véletlenül fejbe lőtte magát. Aguilar az eset előtt két barátjával iszogatott, akik közül az egyiket azonnal őrizetbe vette a rendőrség, a másik elmenekült a helyszínről. A végén kiderült: kizárható az idegenkezűség gyanúja, a szelfit a Facebookra szánta a fiatalember és így halt meg.

Képkészítés közben agyonlőtte magát Forrás: Aguilar Facebook-oldala

Megcsúsztak a magasban

A portugáliai, 140 méter magas Szikla-fok (Cabo da Roca) a fotósok és turisták kedvelt célpontja, mivel ez Európa legnyugatibb pontja, ahol a szárazföld találkozik az Atlanti-óceánnal. Egy lengyel házaspár a csúcson, a biztonsági korláton átmászva próbált látványos, közös szelfit készíteni a szakadék pereménél, ám megcsúsztak és lezuhantak - mindezt 5 és 6 éves gyermekeik szeme láttára. Holttestüket az időjárási viszonyok miatt csak másnap tudták felhozni a mélyből. A gyerekekre lengyel diplomaták vigyáztak a rokonok megérkezéséig.

Hasonlóan járt egy lengyel diáklány is, aki Sevilla egyik nevezetességénél, a Triana híddal a háttérben próbált hatásos szelfit készíteni. A 24 éves lány átmászott a védőkorláton, majd egyensúlyát elvesztve a hét méterrel lejjebb lévő betonútra esett. Másnap belehalt sérüléseibe.

Szelfi közben rázta meg az áram

A 17 éves amatőr fotós Xenia Ignatyeva éjszaka mászott fel egy 9 méter magas szentpétervári vasúti hídra, hogy drámai fotót készítsen magáról. A híd alatt álló barátnője végignézte, ahogy a fiatal lány a kép elkattintása után kibillent egyensúlyából, átesett a peremen, zuhanás közben csak egy nagyfeszültség alatt álló vezetékben talált csak fogódzkodót, majd a betonon landolt. Földet érése után még pár másodpercig még élhetett. Vele egykorú barátnője sokkot kapott az eset láttán.

A szentpétervári vasúti hídról zuhant le az orosz lány Forrás: --

A spanyol Andujar város pályaudvarán állomásozó vonat tetejére mászott fel egy 21 éves férfi barátjával, hogy önportrét készítsenek. Miközben a legjobb beállítást kereste, véletlenül hozzáért a nagyfeszültségű vezetékhez, a kisülés következtében lerepült a vonat tetejéről. Mire kiértek a mentők a helyszínre, már nem tudtak rajta segíteni: a fiatalember életét vesztette. Barátját súlyos áramütéssel szállították kórházba, ő túlélte a történteket. A város polgármestere háromnapos gyászt rendelt el.

A másik vonattal nem számoltak

Négy diák autóval indult a Tadzs Mahalhoz India nemzeti ünnepén. A huszonéves fiatalok út közben kitalálták, hogy merész önportét készítenek a vasúti síneken, háttérben a közeledő vonattal. Ez sikerült is: még időben átugrottak a szomszédos sínpárra, azonban nem számoltak az ellekező irányból érkező vonattal. Hárman életüket vesztették, az egyetlen túlélő elmondta: a közösségi oldalra szerették volna feltölteni a látványos képet.

Több métert emelkedett a vízszint

A 13 éves Karen Hernandez egy mexikói nemzeti parkban, az El Tunal folyó partján szerette volna megörökíteni magát, de megcsúszott, vízbe esett, és az erős áramlatok miatt már nem tudott a felszínre úszni. A helyszínre érkező mentőcsapatok másfél órával később húzták ki holttestét a folyóból.

Napokig keresték a diákok holttestét Indiában Forrás: Times of India

Tavaly júniusban, India északi részén, a Baes folyó partján diákok egy csoportja szelfizett, mikor egy hirtelen érkező ár 24 diákot elragadott. Mint kiderült, a 15 kilométerrel feljebb található Pandoh gát minden előzetes figyelmeztetés nélkül megnyílt és hatalmas mennyiségű vizet engedett át: ez okozta a tragédiát. A vízszint több métert emelkedett pillanatok alatt.

A közösségi oldal bűvöletében

Sokan még akkor is hajlandók extrém helyzetekben önportrét készíteni, amikor teljesen tisztában vannak ennek kockázataival. A jelenség hátterében az állhat, hogy a szinte mindenapossá váló Facebook-használat mellett az emberek érzelmileg is érintetté válnak, szeretnének minél vonzóbb képet kialakítani magukról a közösségi oldalak által - ennek érdekében pedig hajlandóak nagyon messzire is elmenni.