Saját fegyverével győzték le a Google-t

google adatközpont oklahoma pryor creek helikopter
John Gerrard a helikopterből fotózza a létesítményt
Vágólapra másolva!
Saját fegyverével győzte le a Google techóriást John Gerrard. Miután nem kapott engedélyt, az ír művész helikoptert bérelt és úgy fotózta végig a cég rejtélyes adatközpontját.
Vágólapra másolva!

A Google, amely műholdjaival, autóra, hajóra, biciklire, hátizsákra szerelt panorámakameráival végigfotózza szinte az egész világot, nem adott engedélyt John Gerrardnak, hoy oklahomai adatközpontját lefényképezze. Az ír művész ezért fogta magát, és saját fegyverével “guglizta ki” a techóriást.

A légtér szabad terep

Megkérdezte a helyi hatóságokat, hogy a cégnek jogában áll-e megakadályozni, hogy a létesítményt fotózza, a rendőrség válaszában annyit írt: "A légtér szabad". Így Gerrard helikoptert bérelt, és egy speciális kamerával több mint 2500 fényképet készített az adatközpontról.

John Gerrard a helikopterből fotózza a létesítményt Forrás: Blake Gowriluk

Aztán egy éven keresztül a bécsi stúdiójában dolgozott rajta, hogy létrehozza a létesítmény digitális mását: egy valós idejű, háromdimenziós épületekből álló, hiperrealisztikus virtuális portrét. Miközben minden mozdulatlan, a nap halad a horizonton, a fények és árnyékok folyamatosan változnak az idővel. A katonai szimulációs játékokhoz használt motor segítségével megszületett a Farm című installáció.

A szupersztráda vége

Az ír művész odavan az építészetért, azon belül is az ipari környezetért: korábban egyebek közt napelemfarmot is fotózott. A Pryor Creek-i létesítmény egyike a Google nyolc adatközpontjának: ez az információs szupersztráda vége, ahol az emaileket, képeket, kereséseket tárolják, rendszerezik.

Így néz ki kívülről a Google oklahomai adatközpontja Forrás: John Gerrard

A techóriás korábban csak olyan futurisztikus képeket adott ki a központról, melyen villodzó fehér és kék fényekben látszódnak a szerverek. Az unalmasnak tűnő táj: a hűtőtorony, a szivattyúk, tartályok és üres falak eddig nem lettek megörökítve nyilvánosan.

Lenyűgözte a világháló

A művészt elsősorban a világháló körüli mítosz nyűgözte le. "Az internet kézzel megfogható, fizikai jelenléte van. Egy kábel húzódik az Atlanti-óceán alatt Írországtól Amerikáig. Új létesítmények jöttek létre, melyek információs vasúthálózatként működnek. Elkezdett érdekelni: hogy is néz ki a világháló valójában?".

A Farm című installáció a londoni Thomas Dane galériában tekinthető meg február 7-től március 21-ig.