Egy iPad segített a kényszerleszállásban

Aple Ipad Air2 számítógép.
Fotó: Dudás szabolcs
2014.10.30.
Aple Ipad Air2 számítógép. Fotó: Dudás szabolcs 2014.10.30.
Vágólapra másolva!
Az eszköz segítségével találta meg a repülőteret egy bajba jutott amerikai házaspár.
Vágólapra másolva!

Pénteken Dél-Dakota fölött egy amerikai házaspár utazott egymotoros kisrepülőgépén Wyomingból repült Wisconsinba, amikor a repülőgép motorja meghibásodott, elektronikai rendszerei pedig felmondták a szolgálatot - számolt be az Associated Press.

A hírügynökség szerint a bajba jutott házaspár ekkor iPadjeit hívta segítségül: a táblagépeket használták ahhoz, hogy elnavigáljanak a legközelebbi olyan repülőtérhez, ahol megpróbálkozhatnak a kényszerleszállással.

Amikor a házaspár Rapid City nemzetközi repülőtere fölé ért, már csak a gép giroszkópja és a sebességmérő működött a repülő műszerei közül. Nem tudták felvenni a kapcsolatot a légi irányítókkal sem, és a CNet szerint a gép futóművét sem tudták kiengedni.

Kényszerleszállni is segíthet egy iPad Forrás: Origo



A gép végül a hasán landolt, szikrákat hányva maga körül a repülőtér személyzetének megdöbbenésére. A házaspár egyik tagja sem sérült meg, csak a repülő szenvedett károsodást. Egy ilyen nehéz kényszerleszállást még egy jól képzett pilóta is csak hibátlanul működő műszerek segítségével tudna végrehajtani, nyilatkozta a város tűzoltóságának – mondta Tim Daly, a város tűzoltóságának munkatársa.

Nemrég egy egy Cessna kisrepülő pilótájának és egyik utasának halálát okozta egy okostelefon, pontosabban az, hogy azzal a felszállás közben is szelfiket készítettek magukról a gépen lévők.