Bármiről lepattan a legújabb mentődrón

A GimBall drón az egyik fejlesztő kezében
Vágólapra másolva!
Forgó védőburok óvja a legújabb mentődrónt az ütközésekről, ezért veszélyes terepen is bevethető. Sem magában, sem az embereknek nem tud kárt tenni.
Vágólapra másolva!

A svájci Flyability cég egy olyan különleges drónt fejlesztett ki, amelynek teste körül egy különleges szénszálas védőburok forog folyamatosan. A védőburoknak köszönhetően a repülő szerkezet rotorjai sosem tudnak beleakadni semmibe, a drón akkor sem okoz sérülést, ha nekirepül egy embernek, vagy mondjuk egy betonfalnak csapódik.

Mentéshez tervezték

A GimBallt a cég kifejezetten olyan veszélyes környezetben való használatra tervezte, amely egyébként túlságosan veszélyes lenne ahhoz, hogy emberek közelítsék meg. A drónt mentőakciók, vegyi balesetek és instabillá vált épületek vizsgálata során is be lehet vetni, védőhálójának köszönhetően ellenáll az ütközéseknek.

Ennek köszönhetően nem okoz gondot, ha nem tökéletes a gép mesterséges tájékozódási képessége, ami egy idegen terepen jelentősen meggyorsítja a gép bevethetőségét. A forgó külső héj és a szerkezet stabilitását biztosító repülési algoritmus lehetővé teszi, hogy a GimBall a földön pattogjon, a falon vagy a plafonon guruljon, ahogy a fejlesztők videóján is látható.

Nem bántja az embert

A burok nem csak a mentődrónt hivatott védeni, hanem az embert is: a rugalmas védőréteg még akkor sem okoz sérülést, ha a GimBall nekiütközik vagy rázuhan valakire."Nem kereshetjük az áldozatokat olyan robottal, ami sérülést okozhat nekik" - nyilatkozta Patrick Thévoz, a Flyability társalapítója.

A GimBall drón az egyik fejlesztő kezében Forrás: Origo

A GimBall megnyerte az Egyesült Arab Emírségek által szponzorált Drones for Good verseny egymillió dolláros fődíját. A pénzt a fejlesztők a GimBall további fejlesztésére fogják költeni: a drónt infravörös érzékelővel ellátott kamerával akarják kiegészíteni, hogy nehéz látási viszonyok között, például sötétben vagy füstben is hatékonyan használható legyen.

Egy terepen használható dedikált felhasználói felületet is létrehoznának, ami érzékelné a mentő-jeladókat, illetve a szerkezet beltéri tájékozódási képességein is finomítanak.

Emberben sem tud kárt tenni Forrás: Flyability