Ingyen letöltheti a Prezi legújabb dobását

Az új Nutshell app
Vágólapra másolva!
Az új Nutshell appal villámgyorsan készíthet menő klipeket buliban, szülinapon vagy akár sörözés közben, ha van Apple-kütyüje.
Vágólapra másolva!

A legismertebb magyar startup vállalkozás a múlt héten szivárogtatta ki, hogy egy teljesen új fejlesztést fog bemutatni. Kedden délután a cég hivatalosan is elérhetővé tette a Nutshell nevű új termékét: ez egy iPhone-ra és iPadre elérhető applikáció, amellyel rövid történeteket lehet tálalni látványos formában.

Nem csak prezentációkkal foglalkoznak

A cég eddig csak a Prezi szoftverét fejlesztette és tette újabb és újabb platformokon elérhetővé, a számítógép mellett okostelefonon és táblagépen is használható a prezentációs szoftver. Somlai-Fischer Ádám, a Prezi társalapítója az Origónak elmondta, hogy évek óta dolgoznak fő termékükhöz szorosan nem kapcsolódó ötleteken. De a Nutshell az első olyan fejlesztés, amelyet a nagyvilág számára is elérhetővé tesznek.

Az új Nutshell app, egyelőre iOS-re lehet letölteni, a 8.0-s verziótól felfele Forrás: Prezi

Somlai-Fischer nem tagadja, hogy új alkalmazásuk valamelyest hasonlít a Vine-ra vagy az Instagram Hyperlapse appjára, mert azokkal is rövid videókat lehet készíteni, de szerinte a Nutshell ('dióhéj') alkalmazás a rivális megoldásoknál sokkal jobban használható rövid történetek vizuális elmesélésére.

Három fotóból videócskából komplett klip lesz

Egyelőre csak angol nyelven tud a Nutshell menüje, de így sem nehéz kezelni: egymás után három „fotót” kell rögzíteni vele, majd ezeket egy-egy felirattal kiegészítve egy rövid videoklipet generál le saját magától.

Ez a videó a Nutshellel készült, csak a rajzokat adtuk hozzá manuálisan


Hogyan lesz az állóképből videoklip? A Prezi-társalapító elmagyarázta, hogy a Nutshell valójában mindig videót rögzít, felületén azért sugallják azt, hogy fotózás történik, mert így a felvételen szereplő emberek kevésbé feszengenek – legalábbis a belső tesztek során ezt tapasztalták.

A képernyő alján három lyuk van, ezek helyén jelennek meg a már felvett jelenetek előnézeti képei. Amint végeztünk a harmadik jelenettel, a telefon legenerálja a klipet, de ekkor még rövid feliratokat is beszúrhatunk a klipbe, ezek megjelenésekor mindig megmerevedik egy pillanatra a kép.

Nem hinné, de sok matek van mögötte

Annak érdekében, hogy a Nutshellt bárki tudja használni, minden effektust automatikusan alkalmaz a program a jelenetekre: algoritmusok döntik el, hogy mely résznél érdemes gyorsítani, lassítani egy jeleneten, vagy mikor mutat jól, ha belezoomolnak a felvételbe. Bár tapasztalataink szerint az automatika önmagában elég látványos klipet készít, ha valaki akarja, az "Add" gombra kattintva nyuszifület, szívecskét, bajuszt és hasonló vicces animációkat lehet elhelyezni a klip bármely részén.

Ezeket a vicces animált rajzokat lehet hozzáadni a klipekhez Forrás: Prezi


A szoftver a videó minden egyes képkockáját elemzi, és a pixelek elhelyezkedése változásának elemzéséből pedig nagy hatékonysággal meg tudja becsülni, hogy a felvétel készítője hogyan mozgatta a kamerát felvétel közben: ennek megfelelő irányban alkalmazza a jelenetek átkötő effektusait – tudtuk meg Somlai-Fischer Ádámtól.

A grafikai effektek mindegyikét közvetlenül az iPaden vagy iPhone-on kalkulálja ki a Nutshell. Ennek az az előnye, hogy az appot mobilnet nélkül is lehet használni, a hátránya, hogy csak újabb, iOS 8-at futtató eszközökkel használható, a korábbiak túlságosan lassúak lennének a fürge rendereléshez. Azt még nem tudni, hogy lesz-e androidos kiadása, egyelőre az iOS-es kiadás fogadtatására kíváncsiak a prezisek.

A Prezi új sztárja is itthon készült

Bár a vállalat már az Egyesült Államokban is egyre aktívabban van jelen, a Nutshell alkalmazás a cég budapesti fejlesztőinek munkája, akik nagyjából háromnegyed éven át csiszolták a működését.

Ennek a klipnek a készítésekor mindent a Nutshell algoritmusaira bíztunk - a feliratokat leszámítva

Az app minden esetben egy 480 x 480 pixel felbontású videoklipet készít, ami többnyire tíz másodperc körüli hosszúságú. Az appból közvetlenül meg lehet osztani a felvételt a Facebookon, az Instagramon, a Twitteren és a Whatsappon, illetve e-mailben is. Somlai-Fischer szerint ügyeltek arra, hogy a program ne generáljon túl nagy mobilnetes forgalmat, egy-egy felvétel egy-másfél megabájtot foglal el, és egyszerű .mp4 videóként is kinyerhető a Nutshellből.

Még nem tudni, hozhat-e pénzt

Somlai-Fischer Ádám szerint még nem tudják, miként hozhat a jövőben pénzt a Nutshell app a Prezinek. Ha az alkalmazás sikeres lesz például internetes hirdetések, promóciók elkészítéséhez, elképzelhető, hogy fizetős klipsablonokat fognak árulni hozzá, de ezzel kapcsolatban még nincsenek véglegesített terveik.

A készítők még fejleszteni fogják az appot, az esetleges hibákat javítják – próbáink során az app nem végleges verziója időnként nem rögzített hangot. Mi még hiányoltuk belőle a korábbi klipek visszanézését biztosító galériát, és a kész Nutshell-klipek beágyazását is lehetne még egyszerűsíteni, továbbá a klipekbe szúrható rajzolt animációk is gyarapodhatnak, illetve jól jönne egy olyan betűtípus is, amivel szebben mutatnak az ékezetes karakterek is. IPadünkön nem akarta kezelni a képernyő melletti kamerát, pedig iPhone-on a fejlesztők szerint ezt is gond nélkül lehet használni.

A prezisek saját tesztjei alapján a Nutshell nem csak emberek bemutatására alkalmas, például remek klipet készít abból is, ha valaki a kezében lévő könyvet vagy az előtte lévő ételt akarja a szokásosnál látványosabb formában bemutatni a közösségi oldalon lévő barátainak.