Megtámadta tulajdonosát egy robotporszívó

changwon tűzoltó robot porszívó
Végül a mentősök szabadították ki a nőt
Vágólapra másolva!
A matracon pihent az asszony, amikor arra ébredt, hogy megtámadta a robotporszívó. Ez lehet az első eset, amikor egy robot az ember ellen fordult.
Vágólapra másolva!

Az 52 éves koreai asszony azért vásárolt robotporszívót, mint oly sokan mások: hogy helyette végezze el a munkát, amíg ő hasznosabban tölti az idejét vagy pihen egy kicsit. A nő, miután beindította a készüléket, lefeküdt a padlón elhelyezett futonra pihenni.

Kosznak észlelte a hajszálakat

Az automata porszívó szenzorai úgy tűnik, kosznak észlelték a nő haját, és mint a padlóra lehullt hajszálakat, az oldalsó kefékkel és a forgóhengerrel megpróbálta beterelni a nyílásba. Az asszony az éles fájdalomra riadt fel, teljesen megrémült, nem tudta, mi történik.

Végül a mentősök szabadították ki a nőt Forrás: Csangvoni Tűzoltóság

A gép végül - mint amikor felteker egy földönhagyott papírzsebkendőt - 1-2 perc után automatikusan leállt. Azonban a nő így sem tudott kiszabadulni, kétségbeesve tárcsázta a tűzoltókat. A helyszínre érkező metők szabadították ki és szállították kórházba, a nő súlyos sérüléseket szenvedett. Hogy ezek után az asszony megtartotta-e a készüléket, nem tudni.

Először támadt egy gép emberre

Az eset azért is jelentős, mert ez lehet az első olyan eset, amikor emberre támadt egy robot. A robotporszívók egyre népszerűbbek, csak az amerikai Roomba 10 millió darabot adott el saját termékeiből az elmúlt 12 év során. A gépeket rengeteg szenzorral szerelték fel, amelyek azt érzékelik, ha akadály vagy lépcső van a porszívó előtt, ha hátrahagyott szemetet a padlón vagy ha merülni kezd, visszataláljon a töltőállomásra. Olyan érzékelő azonban nincs rajta, amely meg tudná állapítani, hogy egy élőlény van előtte.

Létfontosságú a biztonság kérdése

A Korea Biz Wire hírportál is arra hívta fel a figyelmet, az olyan országokban, mint Dél-Korea vagy Japán, sokan a földön fekve pihennek, veszélynek vannak kitéve, de nem is kell ilyen messzire menni. Háziállataink szintén a szőnyegen, padlón alszanak, őket is könnyedén meg tudják támadni a különböző takarítógépek.

Az automatizálás miatt egyre több helyen jelennek meg a robotok, első körben a nagy volumenű és alacsony képzettséget igénylő szakmákban váltják le az embert. Térhódításuk miatt a biztonság kérdése is egyre égetőbb probléma lesz.