Bűntetté nyilvánították a bosszúpornót

pornó internet közösségi oldal
Vágólapra másolva!
Hivatalosan is definiálták és bűncselekménnyé nyilvánították a bosszúpornót - egy oldal üzemeltetése és a posztolás is illegális Nagy-Britanniában.
Vágólapra másolva!

Múlt héten ítélték el San Diegóban a 28 éves Kevin Bollaertet, aki bosszúpornóoldalt üzemeltetett. Akár húsz év börtönbüntetést is kaphat, összesen több mint 27 vádpontban - egyebek közt személyes adatokkal való visszaélés és zsarolás - találták bűnösnek.

A férfi honlapja 2012 decembere és 2013 szeptember között működött, lehetőséget adva tízezreknek, hogy volt párjukról, szeretőjükről meztelen képeket és videókat töltsenek fel. Az áldozat profiljához nevet és címet is megadtak, sőt sok esetben a Facebook-oldalt is linkelték. Az elkövetők egyebek közt egykori partnerük zsarolására, megalázására használták a portált.

Bollaert egy másik oldalt is létrehozott, ezen keresztül tudták az áldozatok töröltetni magukat a bosszúpornóoldalról 350 dollár, azaz 95 ezer forint fejében.

Még nem volt rá jogszabály

Bollaert elítélése hosszú folyamat volt, mivel az általa elkövetett bűncselekmény nincs egyetlen törvényben sem definiálva. Ezen akar változtatni Anglia és Wales, de Skóciában és Írországban is tervben van. Egy olyan jogszabályt léptettek életbe, amely meghatározza és törvénytelennek minősíti a bosszúpornót: mind egy oldal üzemeltetését, mind bejegyzések közzétételét akár a közösségi oldalakon keresztül. Az elkövető akár két évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

A jogszabály szerint bosszúpornónak minősül minden olyan, egyébként nyilvánosan nem látható "fénykép vagy felvétel, amely egy adott személyt szexuális tevékenység közben mutat be, vagy szexuálisan ábrázol, vagy amelyen nemi szerve látható". Minden olyan kép online és offline megosztása büntetést von maga után, amelyet az áldozat engedélye nélkül tesznek közzé és célja, hogy kárt okozzanak vele.

Könnyebb lesz a vádemelés

Az áldozatoknak így a jövőben nem kell a jogszabályokat bújnia, és drága ügyvédet fogadnia, hogy a felvételt eltávolítsák, az elkövetőt pedig hivatalosan is megvádolhassák, elítélhessék. Csak Angliában és Walesben 2012 elejétől 2014 júliusig 149 olyan esetet regisztráltak, amikor bosszúpornó miatt tettek feljelentést - az áldozatok főleg nők voltak.