Virtuális sétát tehet a moszkvai Bolsojban

google bolsoj nagyszínház moszkva
Vágólapra másolva!
Immár a kananpén ülve járhatjuk be a moszkvai Bolsoj Színház termeit, a virtuális séta melett a kiállításokat is online lehet nézegetni.
Vágólapra másolva!

Virtuális sétát tehetnek az internetezők a moszkvai Bolsoj Színházban: megnézhetik az épület egyedülálló termeit, felléphetnek a világ egyik leghíresebb színpadára és benézhetnek a zenekari árokba is.

A Bolsoj Színház virtuális bejárásához elég a Google Térkép Street View nézetén vagy a Google Kulturális Intézetének oldalán rákeresni a moszkvai intézményre. Az előtérben látható csempék pontos másolatai a XIX. századi eredetinek: mind a mai, mind az eredeti burkolatot ugyanazon cég készítette.

Bolsoj Színház lobby Forrás: Google

A Központi előcsarnokkal (korábbi nevén Fehér előrcsarnok) a színház minden vendége találkozik. A díszítést a legapróbb részletekig meg lehet vizsgálni: a háromdimenziósnak tűnő festés úgynevezett.grisaille technikával készült, ezért néz úgy ki, mintha stukkók lennének a falakon.

A központi előcsarnok Forrás: Google

A Bolsoj Színház díszítéséből részletesebb ízelítőt kaphatnak a virtuális látogatók a Nagy és a Kis Birodalmi Előcsarnokban: megnézhetik a fal ornamentikáját, az eredeti paneleket, és a Romanovok monogramját.

A nagy birodalmi előcsarnok Forrás: Google

A színház szíve a nézőtér, ahol mindent beborítanak az aranyozott és a bíbor selyem damaszt felületek, a plafonra nézve pedig látható a híres kristálycsillár és mennyezetfestés is.

A virtuális séta mellett az érdeklődők megismerhetik az épület történetét, illetve három - összesen 171 tárgyat bemutató - kiállítást láthatnak a moszkvai Nagyszínház jelmezeiről és a XIX-XX. századi életképeiről is.

A nézőtér Forrás: Google

A moszkvai Nagyszínház virtuális tárlatában egy különálló kiállítás szól a színház rendkívüli művészéről, Fyodor Fedorovsky-ról, akinek a színház számos ismert előadásának látványeleme és kelléke fűződik a nevéhez. A Boris Godunov és A cár felesége című operákban még ma is használják színpadi dekorációit.

A moszkvai Nagyszínház - orosz nevén Bolsoj Színház - Oroszország egyik szimbóluma. Látogatók ezrei érkeznek a világ minden szegletéből Moszkvába azért, hogy lássák a méltán ünnepelt orosz balett előadásait és világhírű operákat hallgassanak.

Öt magyar kiállítást is megtekinthet

A Google Cultural Institute azzal a céllal jött létre, hogy a világ kultúrájának minél nagyobb részét fedezhessék fel az emberek az interneten. Az online gyűjteményben öt magyarországi múzeum anyaga is megtalálható (Iparművészeti Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria,Magyar Nemzeti Múzeum, Petőfi Irodalmi Múzeum, Szépművészeti Múzeum), 2013. október óta pedig az internetezők virtuális sétát tehetnek az Iparművészeti Múzeumban.