Ervinnek egy iPhone lett a szeme

be my eyes origo
Vágólapra másolva!
Vak tesztelőnk megmutatta, milyen jól lát helyette az okostelefonja. A utóbbi évek legszuperebb mobil appjával ön is segíthet neki.
Vágólapra másolva!

Krekács Ervin két éve megmutatta nekünk, hogyan közlekedik GPS-navigációval, és iPhone-jával hogyan tud pénzt számolni. Azt azonban még ő sem gondolta, hogy a készülék még a zebrán való átkelésben is segíteni fog neki.

Pedig egy új appal ez is lehetséges: a Be My Eyes alkalmazással Ervin segítséget kérhet, mire a rendszer mobilinterneten keresztül összeköti egy önkéntessel. Minden, amit Ervin telefonjának kamerája mutat, megjelenik a segítő eszközének képernyőjén. Eközben a felek ugyanúgy tudnak beszélgetni is, mintha Skype-ot használnának.

Megnyomsz egy gombot, és jelentkezik egy látó

Az app létezéséről már néhány hete beszámolt a világsajtó, mi azonban arra voltunk kíváncsiak, hogy a gyakorlatban is működőképes-e a rendszer. Kölcsönkértünk Ervinnek egy iPhone 6 Plus készüléket egy korlátlan telekomos 4G mobilinternettel, és megkértük arra, hogy használja a szolgáltatást annyiszor, amennyiszer csak bírja.

Közel két hétig önállóan tesztelte az appot, ezután kameránkkal végigkísértük egy átlagos napján, vásárlás, ügyintézés, közlekedés közben. Normál esetben Ervin mindig Texszel, a jámbor vakvezető kutyájával végzi napi rutinját, ezúttal azonban megkértük, hogy bízzon mindent az okostelefonos segítőkre.

Padlizsán vagy cukkini van a kezemben?

Ervin általában úgy indítja a beszélgetést, hogy magára irányítja az iPhone kameráját, bemutatkozik, röviden felvázolja a feladatot, majd megfordítja a telefont, hogy közvetíthesse vele az eseményeket.

Először vásárolni mentünk: a megfelelő típusú kenyér kiválasztásában egy csepeli hölgy segédkezett, a következő hívás során egy cukkinit kellett megkülönböztetni egy padlizsántól, és kiválasztani a zöldségekből egy egészséges darabot - ebben Ervinnek egy erdélyi magyar fiú segített (a padlizsán vagy vineta az erdélyi konyha fontos alapanyaga). Végül egy Kecskemétről jelentkező hölgy a polcsorok között segített megtalálni neki az öblítőszert.

Ervinnek segítenek megkeresni a padlizsánt Forrás: Origo



A zebrán átkelésnél kiderült, hogy a rendszer nagyjából 2 másodperces késleltetéssel dolgozik, ennyi időt vesz igénybe az élőkép továbbítása a segítőnek. Ez elég veszélyesnek tűnik, mert a helyszíntől távoli önkéntes készülékén csak késve kezd el villogni a zöld lámpa. De Ervin szerint ez még így is nagy segítség, a munkahelye melletti forgalmas úton, a szűk járdaszigettel kettéosztott átkelőhelyen például egyedül még akkor sem szeret átmenni, ha egyébként jól hallja az autók közeledését. Pedig sokszor nincs kit megkérnie, hogy segítsen neki. Az app fejlesztői cikkünk megjelenése után jelezték: nem ajánlják a Be My Eyes használatát zebrán való átkelésre, mert az veszélyes lehet.

Megmondanád, melyik busz jött meg?

Egy vak ember egyedül nem boldogul a beérkező közüzemi számlával sem, de a telefonos segítő rögtön felolvasta neki, hogy épp melyik csekket tartja a kezében, és mekkora összeget kell azzal befizetni. Sikeres volt a Túró Rudikat árusító automata használata is távsegítséggel: ezt a gépet lehetetlen vakon használni, mert az elején számkódokkal tüntették fel az édességeket és áraikat, a kódokat pedig egy apró billentyűzeten kell bevinni, ennek gombjain viszont nem lehet kitapintani a számokat.

Itt épp segítenek neki a buszmegállóban Forrás: Origo



Ennél jóval hasznosabb lehetőség, hogy Ervin egy teljesen idegen helyen lévő buszmegállóba érve meg tudta kérni segítőjét, keresse ki neki, hogy melyik járatra kell felszállnia, de a kamerán keresztül még azt is meg tudták neki mondani, hogy a kérdéses busz gördült-e a megállóba, vagy sem. Ha egyébként senki nem várakozik vele együtt, egyedül ezt nagyon nehéz kiderítenie.

Van, amikor hiába vár segítőre

Vak tesztelőnk a legkülönbözőbb feladatokra használta a Be My Eyes appot: volt, aki pizzát sütni segített neki a telefonján, mások pedig egy üzlet felkeresésében segítettek neki. De a rendszer még nem mindig működik tökéletesen: több tucat alkalommal megtörtént, hogy negyed órányi várakozás után sem jelentkezett segítő a telefonon.

A nem megvalósuló hívásokat az okozza, hogy a rendszer jelenleg a hívások nagyjából háromnegyedét tudja hibamentesen lekezelni, a kérések negyedére nem jön válasz. Ha egy-két perc alatt nem jelentkezik be segítő, érdemes bontani a kérést, és újat indítani - ezt egyébként Ervin maga is megtapasztalta. A beszélgetés kihangosítva történik, de a nagy forgalomban ezt nem mindig lehet jól hallani, ezért Ervin például headsettel tudta a legpraktikusabban használni az appot.

Melyik tejet válasszam? Forrás: Origo


A magyarok már most is imádják

A Be My Eyes alkalmazás annak ellenére már most is rendkívül népszerű a magyar felhasználók körében, hogy csak iPhone-on, iPaden és iPod Touchon működik (iOS 7-től felfele). Csaknem 2400, magyar nyelven kommunikáló segítő és 151 magyar vak regisztrált a rendszerbe - tudtuk meg a Be My Eyest üzemeltető és fejlesztő dán csapattól. Az egész világon egyébként mintegy 130 ezer látó és 12-13 ezer látássérült ember használja a szolgáltatást.

A szoftver mindig véletlenszerűen választ segítőt a bejelentkezettek közül. Senkinek sem kell attól tartania, hogy zavaró lesz a használata: a cikk szerzőjét több hetes tesztelés alatt egyszer sem sorsolta ki a rendszer. Az Ervinnel kapcsolatba lépő segítők nagyobb része is úgy nyilatkozott, hogy ő az első vak, akinek segítettek, csupán néhányan említették, hogy két-három alkalommal tudtak már közreműködni. Az app nem veszi figyelembe a tartózkodási helyet, tesztjeink során Ervinnek segítettek Ausztriából, Erdélyből, Olaszországból, de például Csepelről, Miskolcról vagy Zalaegerszegről is - a segítőket mindig véletlenszerűen választja ki egy algoritmus.

Ervin épp egy segítőt hív Forrás: Origo

Mivel a rendszerben világszinten tízszer, a magyarok között pedig tizenötször annyi segítő van, mint látássérült, heti egy-két hívásnál többre biztosan nem kell számítani. Ráadásul ezeket sem kötelező felvenni, ilyen esetben a rendszer egy következő önkéntesnek továbbítja a hívást.

Ne féljen használni, nem zabálja a mobilnetet

Magunk is meglepődtünk azon, hogy mennyire takarékos a Be My Eyes használata: dacára annak, hogy használata során jó minőségű képet küld a segítőknek, és folyamatos internetes hanghívást tart fenn, Ervin iPhone-ján csupán nagyjából heti 700-800 megabájtos forgalmat generált - vagyis a használata egy néhány gigabájtos netcsomaggal már megoldható.

A mobilnetes forgalom természetesen a segítőket is terheli, de miután ennyire ritkák a megkeresések, ha valakinek nem adatforgalmi díjas mobilnetje van, annak biztosan nem kell mélyen a zsebébe nyúlnia, ráadásul azzal is lehet csökkenteni a költségeket, ha wifin használjuk az appot.

IPhone-on látja a segítő, hogy zöld-e a lámpa Forrás: Origo


A Be My Eyes fejlesztői már dolgoznak az app androidos verzióján, fel is lehet iratkozni e-mail címmel egy listára, amelynek tagjait értesítik ennek megjelenéséről. Az már most látszik, hogy a szolgáltatás elég komoly háttér-infrastruktúrát igényel majd - a szerverek kötik össze a hívásokat -, de azt még nem tudni, hogy az app fizetős lesz, vagy esetleg adományokból próbálják-e fedezni üzemeltetési költségeit, ha az idén szeptemberig elegendő költségvetés elfogy.

A Be My Eyes appot erről az oldalról töltheti le iOS 7.0 vagy újabb rendszert használó készülékére, a később érkező androidos kiadás megjelenéséről itt lehet értesítést kérni.

(Cikkünk közlése óta közel hétszáz új segítő csatlakozott a rendszerhez a magyar felhasználók közül, és több mint hatvan látássérült használja az appot - küldték meg a dán üzemeltetők.)