Majdnem letörölték a facebookos profilképét

facebook rosz facebook error
Vágólapra másolva!
Az oldalon lévő publikus képeket egy hiba miatt lehetett volna törölni. Csak a mázlin múlt, hogy ez nem történt meg.
Vágólapra másolva!

Egy Laxman Muthiyah nevű indiai biztonsági szakértő olyan súlyos hibát talált a Facebook rendszerében, amely lehetővé tette volna bárki számára, hogy az oldal bármely felhasználójának fiókjába feltöltött fotóalbumokat töröljön.

Nem törölt, ezért megjutalmazták

Szerencsére Muthiyah nem élt ezzel a lehetőséggel, hanem jelezte azt a Facebooknak, bár ezzel ő is jól járt, mivel a közösségi oldal több mint hárommillió forintnak megfelelő összeggel díjazta fáradozásait.

Bár az első hírek arról szóltak, hogy a rendszerhiba kihasználásával bármilyen facebookos képet törölni lehetett volna, a Sophos biztonsági cég blogja végül kiderítette, hogy erre nem lett volna lehetőség.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Julian Stratenschulte

Ez még így is veszélyes

Azokat a fotókat, amelyeket a felhasználók csak ismerőseikkel osztottak meg, Muthiyah nem tudta volna törölni. De a szakértő által felfedezett hiba még így is nagyon veszélyes, mivel minden más olyan fotót vagy albumot megsemmisíthetett volna, amelynek megtekintésére jogosultsága van.

Tehát például bármely felhasználó profilképével és borítóképével megtehette volna azt (ezek minden felhasználó esetén nyilvánosak), plusz saját ismerőseinek képeivel is, ha azokat megosztották vele.

Két órán belül javították

A szakértő szerint egyébként a Facebook meglepően gyorsan reagált a felfedezésére, két órán belül befoltozták munkatársai a rést abban a rendszerben, amelyen keresztül a közösségi oldal szolgáltatásait külső oldalak vagy szolgáltatások elérhetik.