Babarral hallgatják le a Skype-ot a franciák

babar kártevő vírus francia
A Babar kártevővel hallgatják az online beszélgetéseket
Vágólapra másolva!
Ez az első bizonyítéka annak, hogy Párizs is kémkedik. A kártevő elsődleges célpontja az iráni nukleáris program volt.
Vágólapra másolva!

Mindenki kémkedik mindenki után - mondta Steven Aftergood hírszerzési szakértő, amikor másfél évvel ezelőtt kirobbant a kémbotrány az Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumoknak köszönhetően. Az iratok elsősorban az Öt szem hírszerzési koalíció (Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Ausztrália, Új-zéland) lehallgatási és adatgyűjtési módszereire szolgáltattak bizonyítékot.

Az online csevegést hallgatja le

Minden bizonnyal Franciaország ugyanúgy kémkedik, még szövetségesei után is - most éppen erre találtak bizonyítékot kutatók. Eszerint a "Babar" kártevő az online beszélgetéseket (Skype, Msn, Yahoo Messenger) képes lehallgatni, ahogy a felhasználó által használt kulcsszavakat és meglátogatott honlapokat is megfigyeli, összegyűjti.

Két, egymástól független elemzés is arra a megállapításra jutott, a kémprogramot a francia hírszerzés (DGSE) hozta létre. Nevét is a népszerű francia televíziós rajzfilmsorozatról kapta.

A francia védelmi minisztérium egyelőre nem kommentálta a hírt.

Párizs indította a hackertámadást

A Babar létezérésől tavaly márciusban szerzett tudomást a világ. A Spiegel által közzétett, 2009-es keltezésű bizalmas irat a Snowglobe művelet kapcsán említi azt. A kanadai hírszerzés (CSE) úgy vélte, a kártevő segítségével az iráni nukleáris programot célozták vele, de más európai országok, így Görögország, Spanyolország és Norvégia is áldozatául esett.

A Babar kártevővel hallgatják le az online beszélgetéseket Forrás: Spiegel

Kanada már akkor "majdnem teljesen bizonyos" volt benne, hogy a hackertámadást Párizs indította. Erre jutott most a G-Data és az Eset biztonságtechnikai cég is a vírus kielemzése után. Ugyan a Babar nem annyira kifinomult kémprogram, mint amerikai és brit társai, sokkal hatékonyabb kártevő, mint amivel egy elemző a mindennapokban találkozik.