Két kattintással meglesz az új észt kormány

észt e-szavazás állampolgár online digitális
Andrus Ansip volt észt kormányfő, az egységes digitális piac megvalósításáért felelős uniós biztos
Vágólapra másolva!
Éjjel-nappal szavazhatnak az észtek: akár a munkahelyen vagy a kanapén ülve is voksolhatnak, ki kerüljön be a parlamentbe.
Vágólapra másolva!

Észtországban ma megkezdődött az interneten és egyes meghatározott választóhelyiségekben történő előzetes szavazás a március 1-jei parlamenti választásokra. Míg a választóhelyiségekben a voksolás lehetőségét három napra korlátozták, az interneten történő e-szavazás február 25-ig tart, és a nap 24 órájában kivitelezhető.

Az észtek az első e-szavazók

Észtország - elsőként a világon - 2007-ben vezette be az e-szavazás lehetőségét a parlamenti választásokon. Az e-szavazást a választási eredmények esetleges manipulálásának lehetősége miatt világszerte vitatják. Észtországban a bírálatok miatt az elmúlt években többször is tökéletesítették az elektronikus választási eljárást.

A szocdemek kerülnek ismét kormányra?

Noha a különböző felmérésekben jelenleg az ellenzéki balközép Észt Centrumpárt áll az első helyen a kormányzó, pragmatikus liberális Észt Reformpárt előtt, nincs potenciális koalíciós partnere, ezért megfigyelők szerint, akárcsak az előző, 2011-es választások után, most is a Reformpártból, a nemzeti irányultságú Pro Patria-Res Publica Szövetségből és a Szociáldemokrata Pártból álló kormánykoalíció fog alakulni.