Itt az okosóra, ami jobb vétel lesz az Apple Watchnál

pebble time top
Vágólapra másolva!
A Pebble Time-ot csak hetente kell tölteni, pedig színes kijelzője sosem kapcsol ki.
Vágólapra másolva!

Két év után új modellel térnek vissza az első, világszerte is nagyobb számban eladott okosóra, a Pebble készítői. Míg a cég előző órájának még fekete-fehér volt a kijelzője, az új modellbe már színeset szerelnek.

Ez az óra nem kapcsol le, ha nem nézzük

A színes kijelzős okosóra nem újdonság, a Samsung, az LG is gyártott már ilyet, és az Apple Watch is az lesz. A Pebble Time-ba azonban színes e-papír technológiájú kijelző kerül, ami folyamatos használat mellett is alig fogyaszt áramot, ráadásul napfényben is tökéletesen látható. Viszont csak néhány naponta - optimális esetben csak hetente - kell feltölteni - míg az Apple okosóráját a hírek szerint minden este a töltőre kell majd dugni.

Pebble Time Forrás: Pebble


Ez a kijelző leginkább az e-könyv-olvasókéhoz hasonló, így a tipikus okosórákkal ellentétben nem kapcsol le, ha úgy érzékeli, nem épp a számlapját nézzük. Ez a képernyő is alkalmas látványos, animált menük megjelenítésére. Az óra teste rozsdamentes acélból készül, a kijelzőt pedig Gorilla-üveg óvja, a szíjak pedig szabványosak, házilag is lecserélhetők az órásnál vett típusra.

Kifejlesztették, már csak gyártani kell

A Pebble vezetője, Eric Migicovsky a Kickstarteren gyűjt tőkét az óra gyártásához, a kampányhoz készült videóban azonban azt is elmondja, hogy a modell fejlesztése csaknem teljesen befejeződött.

Pebble Time Forrás: Pebble



A gyártás megkezdéséhez kitűzött 600 ezer dolláros célt a Pebble már a premier első órájában bőven elérte, ezért májusban - egy hónappal az Apple Watch premierje után - előrendelői már kézhez kaphatják a Pebble Time-ot. Előrendelőként kicsivel olcsóbb az óra - 180 dollár, vagyis ötvenezer forint -, míg a bolti ára 200 dollár, vagyis 54 ezer forint körüli összeg lesz, adók és szállítás nélkül.

Nem akar mindent, csak ami lényeges

Az Apple Watchcsal ellentétben a Pebble Time kijelzője nem érintésérzékeny, kezelése kizárólag az óra oldalán található gombokkal történik. Baloldalt egy menügomb van, jobboldalt három, ezek közül a középső az aktuális, a felső a múltbéli, az alsó pedig a jövőbéli eseményeket - például naptárbejegyzéseket, hívásokat, üzeneteket - hívja elő - ezek egyben a menüben való mozgáshoz is használatosak.

Pebble Time Forrás: Pebbée


Ehhez az új felülethez egy teljesen új operációs rendszert írnak a Pebble Time-ra, de a gyártó korábbi óráira készült appok is futni fognak rajta, de csak fekete-fehérben. Színes változataikat a fejlesztőknek kell elkészítenie.

Ahogy korábbi változata, az új Pebble is elsősorban arra való, hogy a telefonra érkező értesítéseket közvetítse viselője csuklójára. Már korábbi modellei is a "kevesebb több" elv jegyében voltak sikeresek. Az új Pebble Time-ba azonban fitneszszenzorokat és mikrofont is beépítettek, ez utóbbival hangjegyzeteket lehet rögzíteni a telefonra, vagy röviden el lehet utasítani egy bejövő hívást.