Még nem is vezethet, de már meghackelt egy autót

autó hack
Vágólapra másolva!
Zsebpénzéből vett alkatrészekből épített a modern autók védelmét simán kijátszó távvezérlőt egy diák.
Vágólapra másolva!

Egy tizennégy éves középiskolás dolgozott ki megoldást a legmodernebb autók meghackelésére - számolt be a Delphi Automotive cég. Az autóelektronikai gyártó tavaly nyáron saját szakértőinek részvételével szervezett iskolások számára ötnapos hackertáborokat.

Zsebpénzből rakta össze a felszerelést

A feladatok részeként a gyerekek megpróbálhatták feltörni az autók védelmi rendszereit vezeték nélküli kapcsolaton keresztül. Dr. Andrew Brown Jr., a vállalat műszaki vezetője szerint egy ilyen feladat még a legnagyobb it-biztonsági szakértők esetében is hetekig, hónapokig tartó előkészületeket igényel.

Ehhez képest az egyik csoportban egy tízévesnek kinéző tizennégy éves gyerek a saját zsebpénzéből, nagyjából 15 dollár értékű alkatrész felhasználásával egyetlen éjszaka összerakott egy eszközt, amely alkalmas a feladatra.

Másnap bement, és feltörte az autót

Bár a diák kapott némi segítséget a szakértőktől, saját maga forrasztotta össze a felszerelését. Másnap reggel pedig képes volt a távolból hozzáférni az egyik autó fedélzeti komputeréhez.

Kedve szerint kapcsolgathatta az ablaktörlőket, zárhatta és nyithatta az ajtókat, vagy elindíthatta a motort egy gombnyomásra. Az Autoblog beszámolója szerint még azt is beprogramozta felszerelésébe, hogy az iPhone-ján lejátszott zene ritmusára villogjanak a feltört autó lámpái. Ez utóbbi márkáját, típusát vagy évjáratát nem hozták nyilvánosságra.

Bár a maga által épített eszközzel a diák nem tudta volna befolyásolni az autó fékjét, gázpedálját, vagy más, fontos védelmi funkcióját az önmagában ijesztő, hogy egy diák önmaga képes volt rájönni az autó vezeték nélküli funkcióinak kijátszására - nyilatkozta a hackertábort szervező non-profit szervezet, a Batelle egyik vezetője.