Az eddigi legmagasabb vérdíj egy hackerre

hacker maszkos alak
Hekker
Vágólapra másolva!
A Zeus nevű botnet orosz alkotójáért hárommillió dollárt fizet az FBI.
Vágólapra másolva!

A mintegy 807 millió forintnak megfelelő vérdíjat a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egy Jevgenyij Mihailovics Bogacsev nevű orosz férfira tűzte ki.

Az FBI szerint a "lucky12345" és "slavik" nickneveken is ismert harminckét éves Bogacsev jelentős kiberbűncselekményekben vett részt. Többek közt afertőzött PC-kből álló Zeus nevű botnet életre keltésében is közreműködött. A hálózat 2011-ben kelt életre, és csak tavaly nyáron sikerült működésképtelenné tenni a Microsoft közreműködésével.

Egymillió zombigépet irányított

Ez a rendszer mintegy egymillió fertőzött számítógépből állt, amelynek negyede volt amerikai. Bogacsev és társai távvezérelhették a zombivá tett gépeket, és támadásokat hajthattak végre róluk, illetve bankkártyaszámokat és jelszavakat loptak róluk. Az FBI szerint a Zeus tevékenysége legalább százmillió dolláros kárt okozott világszerte.

A Szövetségi Nyomozó Iroda szerint Bogacsev valószínűleg oroszországban tartózkodik: aki a hatalmas összegű jutalom ellenében információkat szolgáltatna róla, azt az amerikai követségeken, illetve az FBI képviseletein teheti meg.

Jevgenyij Mihailovics Bogacsev fotója az FBI honlapjáról Forrás: FBI