Közös 4G-hálózata lesz vidéken a Telenornak és a Telekomnak

mobilinternet sebességi teszt vitorlázás Balaton időjárás időkép.hu idokep.hu radarkép
Mobilinternet sebességi tesztje a Balatonon, a Sirocco fedélzetén
Vágólapra másolva!
Közösen olcsóbban növelhetik a mobilinternet lefedettségét a rivális szolgáltatók.
Vágólapra másolva!

A Magyar Telekom és a Telenor Magyarország tavaly december végén kötött haszonbérleti megállapodást a tavaly felszabadult, 800 megahertzes rádiófrekvencia-sáv közös felhasználásáról. Ennek megvalósítását kedden hagyta jóvá a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

Vidéken jobb lesz a 4G

A Magyar Telekom és a Telenor Magyarország együttműködési megállapodást kötött 4G-hálózatuk közös fejlesztésére és üzemeltetésére a 800 megahertzes frekvenciatartományban, amely a fővárost kivéve Magyarország teljes területét érinti. A megállapodás alapvető célja a 4G-lefedettség és 4G-alapú mobilinternet-szolgáltatás mielőbbi biztosítása a Telekom és a Telenor vidéken élő ügyfelei számára. A 4G-hálózattal már eddig is lefedett területeken, elsősorban a városokban pedig tovább javul a szolgáltatás minősége és elérhetősége.

Az együttműködés lehetővé teszi, hogy a szolgáltatók ügyfeleiknek a 800 megahertzes 4G-hálózaton a jövőben fokozatosan kétszer nagyobb kínált sebességet tudnak biztosítani az összevont 20 megahertzes sávszélességű frekvenciablokkon, mint a külön-külön rendelkezésükre álló 10-10 megahertzes frekvenciablokkokon.

Egy évvel is meggyorsulhatnak a fejlesztések

A megállapodás eredményeképpen az érintett vidéki lakosok hónapokkal vagy akár egy évvel korábban élvezhetik a 4G-technológia és a jobb lefedettség előnyeit, mint például a nagyobb le- és feltöltési sebességet, vagy a szakadozásmentes videolejátszást. A közösen üzemeltetett 4G-hálózaton a mobilinternet szolgáltatás az érintett régiókban mindkét szolgáltató ügyfelei számára egyszerre elérhető lesz, akik így több szolgáltató ajánlatai közül választhatnak, mint korábban.

A megállapodás értelmében a közösen kialakított kiépítési terv alapján - Budapest kivételével - a Telenor a Dunántúlon, a Telekom az ország fennmaradó részén fokozatosan építi ki és üzemelteti a 800 MHz-es 4G-hálózatot, így 2015 végéig 800-800, vagyis összesen 1600 bázisállomást telepítenek, illetve működtetnek. A megállapodás részeként a szolgáltatók a 800 megahertzes sávban használt frekvenciablokkjaikat a másik szolgáltató által lefedett országrészben a másik szolgáltató részére bérbe adják. A frekvenciák bérbeadásáról szóló szerződést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően jóváhagyta. A két vállalat a közöttük létrejövő együttműködési megállapodásokról a Gazdasági Versenyhivatalt (GVH) tájékoztatta. Cikkünk megjelése óta a GVH bejelentette, hogy versenyfelügyeleti eljárást indít a közös 4G szolgáltatás elindítása kapcsán.

Ilyen még nem volt itthon

A nemzetközi viszonylatban már elterjedt együttműködési forma Magyarországon most valósul meg elsőként. Az együttműködésnek köszönhetően a Telekom 2015 végére a korábban bejelentett 93% helyett várhatóan 97%-ra, a Telenor pedig 95%-ra növeli az országos kültéri lakossági 4G-lefedettségét. A frekvenciát a Telekom és a Telenor 2029-ig közösen jogosult használni: a sávban egy olyan lefedettségű és kapacitású 4G-hálózat fog működni, amelynek létesítését a mobilcégek önmagukban képtelenek lettek volna finanszírozni - olvasható az NMHH közleményében.

A Telekom közleményéből kiderül, hogy a megállapodás részeként a két vállalat Budapest kivételével az egész országban közösen fogja fejleszteni és üzemeltetni a 4G-hálózatát. A hálózatmegosztás révén az érintett ügyfelek kétszer nagyobb kínált sebességű mobilinternet-szolgáltatást vehetnek igénybe, illetve a kevésbé ellátott területeken élők előbb juthatnak gyors mobilinternethez. A sebesség emelkedése és a lefedettség növekedése a következő hónapokban fokozatosan történik majd meg.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.