Vizsgálja a versenyhivatal a Telekom és a Telenor együttműködését

Vágólapra másolva!
A két szolgáltató a fővároson kívül közösen épít 4G-s mobilhálózatot.
Vágólapra másolva!

Bár egymás riválisai, a Magyar Telekom és a Telenor Magyarország szerdán bejelentette, hogy megosztja egymással megfelelő rádiófrekvencia-sávjait, és közös 4G-s hálózatot épít. Ez a tervek szerint Budapesten kívül teljes lefedettséget biztosít majd az országban. Az együttműködés megvalósítását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kedden már jóváhagyta, ez a hatóság azonban csak tájékoztatta a megállapodásról a Gazdasági Versenyhivatalt (GVH).

Attól, hogy vizsgálják, még nem törvénysértő

A GVH szerda délután közleményben jelentette be, hogy versenyfelügyeleti eljárást indított a Telekom és a Telenor együttműködése kapcsán. A hivatal azt akarja megállapítani, hogy az együttműködés összhangban áll-e a magyar versenytörvénnyel és az ehhez kapcsolódó uniós rendelkezésekkel.

A felek közötti együttműködés jelentős hatást gyakorolhat a hazai mobil hang- és adatszolgáltatások minőségére, illetve hosszú távon befolyásolhatja a szolgáltatások piacainak magyarországi versenyfeltételeit. Az, hogy a GVH vizsgálódik, nem jelenti azt, hogy a két vállalat együttműködése törvénybe ütközne - emeli ki közleményében a GVH.

A vizsgálat lefolytatására hat hónap áll a hivatal rendelkezésére, amely azonban az ügy bonyolultságától függően további két alkalommal, további hat-hat hónappal meghosszabbítható.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.