Óriási üvegburkokba költözik a Google

Google, látványterv
Vágólapra másolva!
A hatalmas üvegházon belül az épületek teljesen nyitottak lesznek, mert a jövő irodája a Google szerint egy parkra hasonlít, ahol legfeljebb biciklizni lehet.
Vágólapra másolva!

Az Apple után a Google is új főhadiszállást épít: a keresőcég a kaliforniai Mountain View-ban négy helyszínen fogja kialakítani a levegőből leginkább hatalmas üvegházaknak látszó komplexumait, amelyekről látványos látványterveket is kiadott a vállalat.

Az első két burok a tervek szerint 2020-ra készül el, a maradék két helyszín két és négy évvel később akarják majd átadni - számolt be a Silicon Valley Business Journal. Az üvegbúra alatt a Google közel 54 ezer dolgozója közül 19 ezer ember dolgozhat majd.

Így néznek majd ki a Google búrái a levegőből a látványterv szerint Forrás: Google

Átlegózható épületeket akar

A Google hivatalos blogján azt írja, hogy az új központok esetében a cég teljes egészében szakítani a hagyományos betonépületekkel. Ehelyett beépített napelemekkel szerelt, burokszerű üvegtető alá telepítene könnyűszerkezetes irodákat.

Ezeket az igények szerint csaknem olyan egyszerűen át lehetne építeni, mint egy iroda belső berendezését: a feladatot a Google robotokra és belül felszerelt emelődarukra bízná. Egy épület teljes átalakítását elvileg órák alatt el lehetne végezni - nyilatkozta az üzleti lapnak a Google.

Ilyen lesz belül dolgozni a Google új központjában Forrás: Google



A vállalat a technológia rendkívüli iramú fejlődésével indokolja az új típusú épületeket: ma még ugyan a cég bevételeinek jelentős részét a keresések mellett megjelenő reklámok adják, de lehetséges, hogy pár év múlva robotautók gyártására kell specializálódnia. A könnyen átépíthető belső épületekkel a cég mindig a feladathoz igazíthatja központjának kialakítását.

Nem is kellenek hagyományos falak

A búra alatt egységesen szabályozni lehet a levegő hőmérsékletet és páratartalmát, a túlságosan erős napsütéstől pedig valamilyen belül lévő, high-tech sötétítőrendszer óvná a dolgozókat. A belső épületeket ugyanis jelentős részben nyitottnak tervezik, hiszen bent nem esik az eső, nem fúj a szél, legfeljebb a zaj ellen szükséges védelem.

A környezetet is parkosítani fogják Forrás: Google



A búrák alatt csak gyalog és kerékpárra ülve lehet majd közlekedni, autóval nem lehet behajtani az irodapark területére - a kocsikat a dolgozók egy hatalmas, autópálya menti parkolóházban rakhatják le. Egyelőre a helyi városvezetéssel vitatják meg a tervek megvalósíthatóságát. Beadványában a cég azt is vállalja, hogy a jelenlegi 46 százalékról 36 százalékra csökkenti az autójában egyedül a központ felé ingázó dolgozók arányát. A Google-alkalmazottak, illetve az őket fuvarozó buszok jelentős forgalma miatt ugyanis sok kritika érte már a céget.

Nem egy elszeparált kommuna lesz

A Google hangsúlyozta, hogy az Apple űrhajót formázó Campus 2 központjával ellentétben nem egy olyan központot tervez, ahová csak a cég dolgozói bejáratosak. Az üveg védelme alatt saját mikroklímát alakítanak ki fákkal, bokrokkal, patakkal és tavakkal, de éttermek, sétányok és bicikliutak is várják majd a látogatókat legalább az egyik búra alatt.

Belül csak sétálni lehet majd Forrás: Google



Azt egyébként a Google is beismerte a Silicon Valley Business Journalnak, hogy jelen pillanatban még nem áll rendelkezésre minden olyan technológia, ami az új épületek megépítéséhez szükségesek, de a cég szerint a ""világ legjobb mérnökei dolgoznak ezen".

Ha érdekli, milyen lesz a Google burokközpontja, nézze meg a tízperces videót róla!

A burokba zárt központ tervezését a dán Bjarke Ingels és a brit Thomas Heatherwick építészekre (és cégeikre) bízza a Google, a tájépítészeti feladatokat pedig a San Francisco-i CMG Landscape Architecture végzi majd. A négy helyszín összesen 315 ezer négyzetméternyi területet foglal majd el, ha a Google megszerzi a városvezetés engedélyét rá.

Ezen a linken óriásméretben is megnézheti a Google központjának látványterveit.